Shopping Cart  Shopping Cart   
 

Opvoeding, Jeugdzorg en Onderwijs - Jeugdzorg en jeugdbeleid
Wraparound care in de jeugdzorg
Implementatie van Intensieve Pedagogische Thuishulp
Jo Hermanns    Andrea Klap    Karin Smit    Antoon Zwart
ISBN: 978 90 8850 245 3
120 pagina's
1ste druk
Prijs: € 17.50

Bestel aantal:

 

De jeugdzorg staat de komende jaren, in het kader van de transitie en transformatie van de jeugdzorg naar de gemeenten, voor een grote uitdaging. In Zeeland is men al een aantal jaar bezig met de implementatie van het IPT stelsel (Intensieve Pedagogische Thuishulp) wat een uitwerking is van het Wraparound care model. Onbewust heeft men zich daarmee goed voorbereid op de transitie. In het wraparound care model staat de cliënt (het gezin) centraal en wordt gewerkt aan het herstel van het gewone leven. Dat betekende een forse uitbreiding van het aantal ambulante hulpverleners (hulp start altijd thuis) en een afbouw van residentiële capaciteit en van de dagbehandeling.

De invoering van het IPT stelsel bracht een compleet andere visie op hulpverlening en gezinnen. De implementatie van de IPT visie is absoluut een succes te noemen maar is niet zonder slag of stoot verlopen. Cliënten worden sneller geholpen, de IPTer sluit beter aan bij de waarden en normen van het gezin (staat naast het gezin), de doelen worden samen met de cliënt bepaald wat de cliënttevredenheid heeft verhoogd en kinderen kunnen met hulp vaker thuis blijven wonen.
In dit boek pretenderen we niet dé manier te beschrijven om een dergelijke verandering door te voeren. We willen wel graag onze ervaringen delen; zowel de successen als de knelpunten die we zijn tegengekomen. Met de do’s en don’ts zetten we dit om in een aantal concrete tips.

Dit boek is een nuttig naslagwerk over de theorie, de praktijk en de organisatie van het IPT stelsel en wraparound care. Cliënten, hulpverleners, verwijzers en managers komen aan het woord. De prettige combinatie van theorie en praktijk maakt dit boek een aanrader voor studenten, hulpverleners, managers van organisaties die opvoedhulp en opgroeihulp bieden en beleidsmakers.

Jo Hermanns is hoogleraar Opvoedkunde aan de Universiteit van Amsterdam, bijzonder lector Werken in Gedwongen Kader aan de Hogeschool Utrecht en adviseur jeugdbeleid in H&S Consult te Woerden.
Andrea Klap, Karin Smit en Antoon Zwart zijn managers bij Juvent, jeugd en opvoedhulp Zeeland en hebben bij Juvent al een aantal jaren ervaring met het vormgeven van het IPT-stelsel.

Bekijk hieronder de EenVandaag uitzending van 14 november 2012 over minder kinderen in jeugdinstellingen Zeeland

sitestat

Bekijk hier de presentatie van het boek Wraparound care in de jeugdzorg

Presentatie van het boek Wraparound care in de jeugdzorg from Terneuzenstad on Vimeo.

Prijs: € 17.50
Bestel aantal:
Wraparound care in de jeugdzorg


Kijk hier voor de inhoudsopgave (PDF)
Meer over deze auteur(s):
Jo Hermanns
Andrea Klap
Karin Smit
Antoon Zwart
Download hoge-resolutie afbeelding van het omslag

Copyright © 1997 - 2017 Uitgeverij SWP BV
Algemene order-, en leveringsvoorwaarden.