Shopping Cart  Shopping Cart   
 

Ouderen (zorg) - Alzheimer en Dementie
Ik weet nog goed...
voorleesverhalen en activiteiten voor mensen met beginnende dementie
Joke de Jonge
ISBN: 9789088506857
96 pagina's
Gebonden
1ste druk, 2016
Prijs: € 24.90

Bestel aantal:

 

Dat haar schoonmoeder getroffen werd door dementie was voor Joke de Jonge aanleiding om te onderzoeken of zij mensen met beginnende dementie een plezier zou kunnen doen met speciaal voor hen geschreven verhalen. Na zich grondig verdiept te hebben in dementie en lezen, zette zij een pilot project op om in de praktijk verhalen uit te proberen en deze verder te ontwikkelen.

In actieve samenwerking met een vaste groep mensen met beginnende dementie uit het Odensehuis (een laagdrempelig inloopcentrum) kwam zij tot de bundel voorleesverhalen Ik weet nog goed …

Geuren (een versgebakken appeltaart, doorgekookte spruitjes) en geluiden (de bakelieten telefoon, het malen van koffie) nemen daarbij een belangrijke plaats in, omdat zij mensen snel meenemen naar vroeger, waarbij beeldmateriaal (de strenge winter van 1963, zomerse waterpret) de sfeer van de verhalen nog eens ondersteunt.

Naast verhalen, activiteiten en sfeerpagina's, is in het boek een praktisch deel opgenomen, ‘Aan de slag’, dat bestaat uit talrijke aanwijzingen en suggesties om in welke vorm van dagbesteding dan ook met een groep mensen te kunnen werken. Denk daarbij aan werkvormen als reminisceren, geuren en geluiden gebruiken, met elkaar liedjes zingen, gedichten lezen, muziek beluisteren en met elkaar activiteiten ondernemen. ’Aan de slag’ is niet alleen bestemd voor activiteitenbegeleiders, verzorgenden en vrijwilligers, ook voor mensen in de privésfeer zijn er veel tips uit te halen. Het past helemaal in de lijn van de weg die wij als samenleving in willen slaan: de weg naar een dementievriendelijke samenleving.

Wilt u meer weten over het boek en de auteur? Klik hier voor een interview met Joke de Jonge.


Beluister hier het verhaal Mijn grootste wens, voorgelezen door de auteur


download hier de kleurplaat van het Odensehuis
Klik hier voor de downloadbare beeldenspreads.
Prijs: € 24.90
Bestel aantal:
Ik weet nog goed...


Klik hier om het boek in te zien (PDF)
Meer over deze auteur(s):
Joke de Jonge
Download hoge-resolutie afbeelding van het omslag

Copyright © 1997 - 2017 Uitgeverij SWP BV
Algemene order-, en leveringsvoorwaarden.