Shopping Cart  Shopping Cart   
 

Ouderen (zorg) - Ouder worden
Het nieuwe ouder worden
Paradoxen en perspectieven van leven in de tijd

Jan Baars
ISBN: 978 90 6665 689 5
272 pagina's
3e gecorrigeerde druk, 2012
Prijs: € 29.50

Bestel aantal:

 

Ouder worden is van alle tijden. Maar vele belangrijke aspecten ervan zijn niet eerder voorgekomen. Zo is er door allerlei ingrijpende veranderingen een minder duidelijk verband ontstaan tussen leeftijd en veroudering. Terwijl een eeuw geleden maar weinig mensen oud genoeg werden om niet meer te hoeven werken, is dat nu bij zeer velen het geval. De levensverwachting is enorm toegenomen, terwijl men juist eerder stopt met werken en, merkwaardig genoeg, ook eerder tot de ‘ouderen’ wordt gerekend. Dit is de paradox van de steeds jongere oudere. Deze paradox heeft nog een andere betekenis: terwijl veroudering onvermijdelijk is, richt men zich niet op goed of beter ouder worden, maar op jong blijven.
De veranderende levensloop wordt inmiddels vooral gezien als domein van belangenbehartiging, als bron van zorgen om de betaalbaarheid van pensioenen, zorgvoorzieningen en hun managers, met als enig positief perspectief zo lang mogelijk te leven en tegelijkertijd jong te blijven dankzij de antiverouderingsindustrie. Jan Baars geeft na een indringende analyse van de problemen een nieuwe visie op ouder worden door een aantal fundamentele vragen te stellen. Hij bespreekt daarbij een groot aantal gerontologische theorieën en benaderingen en ontwikkelt de visie dat ouder worden geen pathologisch, maar een existentieel proces is, dat niet alleen gekenmerkt wordt door toenemende kwetsbaarheid maar ook door toenemende ervaringsrijkdom.

Jan Baars is als bijzonder hoogleraar Interpretatieve Gerontologie verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht en doceert Wijsbegeerte aan de Universiteit van Tilburg.


Naar aanleiding van het verschijnen van een nieuw boek, met dezelfde titel, van Jan Baars, hoogleraar Interpretatieve Gerontologie, de Kronos-leerstoel aan de Universiteit voor Humanistiek:

Congres: "Het nieuwe ouderworden"

Op 9 Maart vond in de Meeting Plaza Maarssen, Maarssen (UT) een speciaal congres plaats. De conferentie 'Het Nieuwe Ouderworden' werd georganiseerd door Uitgeverij SWP, Stichting Kronos.

Deze conferentie ging onder andere gaan over de nieuwe contexten, spanningen en uitdagingen voor het ouder worden aan het begin van de 21ste eeuw.
Met medewerking van onder andere Prof. dr. J. Baars en Alan Walker.

Foto: de overhandiging van de speciale uitgave van de auteur aan voorzitter van Woonzorg Nederland Bram Troost.


Er is een speciale website voor deze bijeenkomst in het leven geroepen: www.ouderenzorgcongres.nl.Prijs: € 29.50
Bestel aantal:
Het nieuwe ouder worden


Kijk hier voor de inhoudsopgave (PDF)
E-mail de auteur
Meer over deze auteur(s):
Jan Baars
Download hoge-resolutie afbeelding van het omslag

Copyright © 1997 - 2017 Uitgeverij SWP BV
Algemene order-, en leveringsvoorwaarden.