Bier drinken, blowen, gamen, internetten, gokken hoort bij het studentenleven maar kan ook studievertraging en uitval opleveren. Problemen met alcohol en drugs merken docenten, begeleiders en andere betrokkenen bij het hoger onderwijs vaak te laat op. Als het probleem wordt gesignaleerd, is er enerzijds een relativerende houding (‘studenten drinken nu eenmaal’, ‘zo nu en dan een blowtje moet kunnen’ ). Anderzijds wordt het soms onnodig groot gemaakt en wordt er te snel van ‘verslaving’ gesproken, een zwaar beladen term.
Het blijkt lastig om binnen het hoger onderwijs problemen met alcohol en drugs of verslavingsgedrag op een duidelijke en voor de student ondersteunende manier bespreekbaar te maken en daarmee studievertraging of erger te voorkomen.
Doel van Studeren onder invloed is om docenten, studieloopbaanbegeleiders, decanen, en andere betrokkenen duidelijke handvatten te geven bij studenten die problemen ondervinden met alcohol, drugs, gokken en gamen of die verslaafd zijn. Zij vinden in dit boek veel praktische informatie, adviezen, tips en voorbeelden uit de praktijk . Ook voor studenten zelf kan het lezen ervan heel nuttig zijn.
Alie Weerman is psycholoog en sinds 1990 werkzaam als docent psychiatrie en psychologie aan de hogeschool Windesheim in Zwolle. Zij is lid van de kenniskring van het lectoraat Verslavingspreventie. Herm Kisjes is Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige en docent aan Fontys hogeschool. Herm geeft individuele behandeling en begeleiding in een eigen praktijk.