Dit boek is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen een aantal (oud-)lectoren, die betrokken zijn bij de theorie en de praktijk van normatieve professionalisering. In de afgelopen negen jaar hebben wij ons geleidelijk ontwikkeld tot een gezelschap dat voor alle betrokkenen waardevol is. Dat komt vooral doordat het ons met een zekere regelmaat lukt om de makkelijke woorden achterwege te laten en de vragen aan te raken die er in ons leven en werken echt toe doen. Dat schept een band.
In deze bundel delen we inzichten en zoekrichtingen waarvoor onze ‘gezelschappelijke’ samenwerking een vruchtbare voedingsbodem heeft verschaft. In alle hoofdstukken staat een echte vraag centraal uit de professionele praktijk van de auteur. Het varieert van omgaan met macht en machteloosheid in complexe scheidingen, de rol van cello spelen, dansen en stilte in het vormgeven van goed werk, de complexiteit van het beoordelen van thesis-onderzoek tot een uitwerking van normatieve professionalisering aan de hand van William Shakespeare.
Wat alle hoofdstukken verbindt, is het verlangen in goed gezelschap werk te doen dat deugt en deugd doet. Wij hopen dat onze teksten dat verlangen bij anderen kunnen voeden en hen kunnen bemoedigen om zich uit te spreken over datgene wat hen in hun werk ten diepste beweegt, juist ook wanneer het allemaal niks lijkt te worden.
Sietske Dijksta, Harry Kunneman en Bart van Rosmalen
Reeks
In de reeks Cahiers Waardenwerk worden belangrijke thema’s uit de theorie en praktijk van waardenwerk uitgediept in de vorm van essays, gebundelde artikelen en onderzoeksverslagen, in nauwe samenwerking met het Tijdschrift Waardenwerk.