De spontane ontwikkeling van peuters en kleuters staat onder grote druk. Niet alleen pedagogen en leerkrachten zijn bezorgd over de huidige ontwikkelingen binnen het onderwijs aan jonge kinderen, waar leerlingvolgsystemen, test- en compensatieprogramma's de overhand krijgen. Ook medisch specialisten maken zich zorgen. Meer dan vroeger zien zij hun poliklinieken volstromen met "gezonde" kinderen, bij wie desalniettemin een achterstand in de motorische, sociaal-emotionele of taalontwikkeling wordt verondersteld. Hieruit wordt pijnlijk duidelijk dat de variaties die bij een normaal ontwikkelingsproces horen niet altijd meer erkend worden.
In deze bundel met discussiebijdragen van deskundigen uit het onderwijs, de pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en medische wetenschappen, wordt aandacht gevraagd voor de eigen positie en identiteit van peuters en kleuters in het onderwijs. Mogen peuters nog peuteren en kleuters nog kleuteren?
Orthopedagoog Sieneke Goorhuis-Brouwer is als hoogleraar spraak- en taalstoornissen bij kinderen verbonden aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Bas Levering is lector Algemene Pedagogiek aan Fontys Hogescholen en hoofdredacteur van Pedagogiek in Praktijk Magazine.
"Ook al dateert het boek uit 2006, de visie die eruit naar voor komt, is zeer actueel. (...) De verschillende illustraties en columns lijken de situatie luchtig voor te stellen, maar de vragen die worden gesteld zijn niet vrijblijvend. (...) Een aanrader en hopelijk ook doordenker voor iedereen die therapeutisch, educatief of opvoedkundig met kinderen bezig is."
- Uit een recensie van Signaal, oktober/november/december 2009