Herstel staat in de psychische zorg en het sociaal domein volop in de belangstelling. De aandacht richt zich op versterken van veerkracht, benutten van potenties, eigen initiatief of contact zoeken met lotgenoten. Professionals weten veel over wat zij doen om problemen te verhelpen of aandoeningen te behandelen. Kennis over hoe mensen herstellen is nog beperkt. Hoe werkt herstel en wat kunnen we daarvan leren?
Hoe lukt het veel mensen zélf oplossingen te vinden voor hun problemen? Hoe vergaat het degenen die niet meer in beeld zijn? Op veel van deze vragen hebben we nog geen goed antwoord. Dat houdt negatieve verwachtingen in stand.
Dit boek legt uit dat herstel een leerproces is, en dat we kennis kunnen benutten over hoe mensen leren. Het geeft een overzicht van belangrijke principes van menselijke leerprocessen. Het gaat over geheugen, motivatie, ervaring, kennis en vaardigheden. Welke rol speelt stress daarbij? Hoe creëer je een geschikte leeromgeving? Hoe krijgen mensen meer vertrouwen in hun eigen mogelijkheden? Psychische aandoeningen kunnen het leren hinderen, maar het is niet onoverkomelijk.
Leren is een optie voor iedereen. Door de principes daarvan te kennen en te benutten verbeteren de vooruitzichten van mensen met sociale en psychische problemen. Dit boek is voor iedere hulpverlener die werkt met herstelondersteunende zorg.
Jaap van der Stel is Lector GGZ (psychische gezondheidszorg) Hogeschool Leiden en werkte jarenlang als onderzoeker bij GGZ inGeest.
"Ik raad iedere hulpverlener/professional dit boek van harte aan, omdat kennis over herstel ook geldt voor begeleiding/ondersteuning en klinische behandeling die deel uitmaken van herstel. Mogelijkheden van cliënten moeten we niet onderschatten en ook niet overschatten. Het vraagt een driedimensionale aanpak tussen cliënt, GGZ-behandelaar en begeleider/(vrijwillige) ondersteuner uit het sociaal domein in onderling goed contact en nauwe samenwerking."
- Femke van Trier is IMH specialist, Ouderscentraal november 2020.