Gratis verzending

De trein van Boos naar Middel

Een nieuw transportmiddel in oplossingsgerichte gesprekken

Frank van den Berg   Ernst Bouweriks  

ISBN 9789088502606 | 144 pagina's | Paperback | 9e druk 2024
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

De trein van Boos naar Middel is een in de praktijk gevormd model dat succesvol wordt gebruikt door onderwijzers, psychologen, verpleegkundigen, coaches, mediators en managers. Het is een gespreksmethode voor iedereen die iemand wil helpen die klem zit in negatieve emoties. ‘De trein’ biedt een simpel (maar niet eenvoudig) systeem om vanuit die negatieve positie te komen tot positieve actie. Een houvast in woelige omstandigheden.

De trein van Boos naar Middel is gefundeerd op de methode ‘oplossingsgericht werken’. Die methode is creatief, praktisch en optimistisch. Zo ook dit boek. Het is een avontuurlijke tocht langs plekken waar de schrijvers hun ervaring hebben opgedaan: een opvang voor zwerfjongeren, een school, een psychiatrische kliniek, een gezin met een moeilijke puber, de coaching van een jonge wedstrijdzwemster.

Ondertussen wordt het oplossingsgerichte gedachtengoed binnenstebuiten gekeerd. De baron van Münchhausen komt langs, maar ook John Nash, wiens biografie verfilmd is als ‘a beautifull mind’. Elmo uit Sesamstraat doet mee, maar ook een onderzoek naar het effect van denken in metaforen. Dat heeft allemaal iets met elkaar te maken.

De trein van Boos naar Middel is een boek dat u op ideeën brengt. Het is bedoeld om associatief te lezen. Onderweg zult u denken: “wat grappig, wat een onzin, waar halen ze dát nu weer vandaan, wat interessant”. Maar vooral: “hmmm, daar kan ik misschien iets mee….dit doet me denken aan….”. En als u die alinea er dan nog eens bij pakt op een bewolkte dag, dan is het goed.

De trein van Boos naar Middel voorkomt niet dat u gesprekken moet voeren over moeilijke onderwerpen. Het helpt u tijdens deze gesprekken wel een heel eind op weg.
 

Reviews

"De auteurs beschouwen de hulpverlening als een metaforische treinreis. (...) De treinreis wekt misschien de suggestie dat de auteurs het proces van hulpverlening als een vast uitgelijnd traject zien. Niets is minder waar. Er zit een logische volgorde in het treintraject en tegelijkertijd kan de cliënt op elk moment even in de wissel staan, naar een vorig station terugrijden en zo verder... Binnen het therapieproces kunnen zowel de cliënt als de therapeut wel eens de weg kwijt raken. Dankzij de metafoor van de treinreis kan de cliënt steeds checken waar hij is zodat het proces terug op de sporen kan gezet worden."
- Uit Systeemtheoretisch bulletin (Tijdschrift voor systeemtheoretische praktijk) 31 (2013): De trein van Boos naar Middel

"In het boek De trein van Boos naar Middel worden allerlei situaties beschreven die bijvoorbeeld ook voor kwade leerlingen heel goed van pas komen. Het boek is bedoeld om in te grasduinen en ideeën op te doen. (...) Als de ene aanpak niet werkt, ga dan op zoek naar een andere die wel effect heeft. Een middel is een middel en geen doel."
- Uit Onderwijsblad 10 (2012): Boze ouders zijn meestal bezorgd

"Vernieuwend. Zelden is een metafoor doorheen een oplossingsgericht boek zo systematisch uitgewerkt. Voor de hulpverlener biedt het een houvast: eens je de treinreis hebt doorgelezen blijft het beeld hangen en pas je de metafoor als het ware vanzelf toe op de cliënten met wie je op dat moment werkt."
Uit Systeemtheoretisch bulletin (Tijdschrift voor systeemtheoretische praktijk) 31 (2013): De trein van Boos naar Middel