Gratis verzending vanaf €20

Omgaan met pesten

Margo Henderson  

ISBN 9789088504389 | 128 pagina's | Paperback | 1ste druk, 2013
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Soms is pesten duidelijk herkenbaar, en soms lastiger. We zullen het allemaal eens zijn over de volgende voorbeelden. Julian van 13 jaar ontvangt dreigmails, Hatiche van 9 jaar mag in de pauze nooit met andere kinderen meedoen met een spel, Joris wordt opgewacht door een groepje en ingesloten, Sandra hoort bij herhaling dat zij lelijk is. Lastiger wordt het in de volgende voorbeelden. Marloes heeft een bijnaam; er wordt een grap gemaakt die ten koste gaat van Ali; er wordt gelachen om een ongelukkig gekozen woord van Daniël.

Wat is pesten eigenlijk? Wanneer wordt plagen of ruzie pesten? Wie is die pester en hoe komt hij aan die rol? Welke rol spelen de meelopers? Margo Henderson, sinds 2007 werkzaam als trainer ‘Omgaan met pesten’, gaat in op die verschillende rollen , de oorzaken en gevolgen van pesten. Ook gaat zij in op wat je kunt doen bij constatering van pestgedrag en hoe pesten te voorkomen is.

Pesten komt veel voor en kent dus veel slachtoffers. Uit onderzoek blijkt dat tussen de 10 en 15% van de basisschoolleerlingen slachtoffer is van pesten, en 5 á 10% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het is dus belangrijk om te zoeken naar oplossingen. Dat is niet eenvoudig, pesten onttrekt zich vaak aan onze waarneming. Ouders en leerkrachten zijn dikwijls niet op de hoogte van pestgedrag. Met de achtergrondinformatie, heldere casussen, suggesties en aanbevelingen om te handelen voor ouders, leerkrachten en schoolleiding moet het mogelijk zijn dat meer mensen opstaan tegen pesten.
 

Reviews

"Een verhelderend boek over pesten!"
- Bewusteouders.nl

"Dit boek is geschreven door een pedagoge. Sinds 2007 heeft zij zich toegelegd op pesten. Ze werkt sinds die tijd als trainster 'omgaan met pesten'. Het boek bevat informatie over pesten (deel één) en bevat adviezen voor het handelen om pesten te voorkomen en te bestrijden (deel twee). Het boek is gericht op pesten onder kinderen, maar het eerste deel kan ook helpen bij pesten onder andere groepen. Voorin het boek is een inhoudsopgave te vinden; achterin zijn een lijst met geraadpleegde literatuur en een aantal bijlagen te vinden, waaronder een overzicht van signalen die op pesten duiden en een lijstje van dingen die je als leerkracht beter niet kunt doen. Het boek is bedoeld voor leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs, professionele opvoeders en anderen die met kinderen werken."
- NBD Biblion

"Een makkelijk leesbaar boek met veel 'eye openers'. Degelijk en duidelijk en met tal van onderzoeksresultaten onderbouwd. Verplichte kost voor ouders met kinderen en voor iedereen die beroepsmatig met kinderen te maken heeft, al is het maar ter opfrissing van het geheugen."
- Els Böhm, Coach persoonlijke ontwikkeling

"Margo Henderson biedt in Omgaan met pesten onder meer achtergrondinformatie over het verschijnsel pesten, casussen en suggesties voor preventief en curatief handelen van de verschillende betrokkenen, waaronder ouders, leerkrachten en schoolleiding."
- Uit een recensie van het Vlaams Tijdschrift voor Orthopedagogen

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: