“Met mama praat ik Nederlands, met papa Italiaans en met mijn zus Frans”
Meertalig opgroeien is een mooi cadeau voor kinderen. Ze switchen moeiteloos van de ene naar de andere taal, het is goed voor hun cognitieve ontwikkeling en ze bouwen een enorme woordenschat en een groot referentiekader op. Maar meertalig opvoeden gaat niet vanzelf. Meertalige gezinnen stuiten op dezelfde moeilijkheden en vragen. Hoe leert mijn kind twee of drie talen tegelijk, is dat vermoeiend en hoe werkt het in zijn brein? Wat is voldoende taalaanbod en hoe bied ik dat aan? Hoe verbeter ik mijn kind? Is het erg als mijn kind zijn talen mixt? Wanneer kan ik eigenlijk het beste met de meertalige opvoeding beginnen?
Het doel van dit boek is om deze en vele andere vragen te beantwoorden en om advies te geven om zo ouders en opvoeders een handje te helpen.
Meertalig opvoeden is een handboek vol informatie, anekdotes en wetenschappelijke weetjes over meertalig opvoeden. Een must voor iedereen die meertalige kinderen opvoedt.
Marinella Orioni is Nederlandse van Italiaanse afkomst en moeder van twee drietalige dochters. Na haar studie Nederlands werkte zij onder meer als docent Nederlands aan de Université Lille 3 en aan het Institut Néerlandais in Parijs. Tegenwoordig is ze naast het schrijven actief met lezingen en workshops meertaligheid en interculturaliteit in binnen- en buitenland. Eerder verschenen van haar Het meertalige kind (2e druk, 2022) en het kinderboek Hoeveel talen spreek jij? (2e druk, 2022).
''Dit praktische handboek, met wetenschappelijke verwijzingen, biedt dus geen pasklare antwoorden, maar toont de lezer vooral hoe het bij andere gezinnen verloopt. Het boek biedt duidelijke antwoorden op vragen die mensen bezighouden, bijvoorbeeld ‘In welke taal denken ze?’ of ‘Waarom is zuiver vertalen voor meertalige kinderen toch zo moeilijk?’(...) Als ouder van een meertalig gezin vind je door deze grote hoeveelheid ervaringen veel (h)erkenning, maar als begeleider kan je deze ouders eveneens vanuit dit boek concrete adviezen geven.''
- tijdschrift Logopedie nummer 3 mei-juni
''Gedetailleerd, goed leesbaar boek voor ouders die hun kinderen meertalig opvoeden. In de inleiding wordt kort ingegaan op de voordelen en het engagement van en de vragen en twijfels over meertalige opvoeding. Deel I gaat over de rol van ouders, de taalkeuze, volharding, correctie en taalaanbod. In deel II wordt ingegaan op de verschillen tussen een-, twee- en drietalige kinderen. Ook over hoe het brein werkt van meertalige kinderen, hun woordenschat en het mixen van talen. Deel III gaat over aspecten die samenhangen met de taal, met name de cultuur.''
- Uit een recensie van NBD Biblion, december 2021.