Hoe slaagt de Toscaanse stad Pistoia erin om zo’n rijke cultuur van het jonge kind te ontwikkelen? De vele bezoekers uit Nederland en Vlaanderen die de uitstekende voorzieningen voor jonge kinderen in Pistoia bezoeken vragen zich dat telkens weer af. Dit boek beschrijft hoe de intense samenwerking tussen pedagogen, onderzoekers en beleidsmensen heeft geleid tot een klimaat waarin deze cultuur vorm kreeg. Het laat aan de hand van voorbeelden en foto’s zien hoe deze cultuur zich via experimenten en projecten ontwikkelde: door een stimulerende visie op de ruimte te construeren, een unieke band met de ouders op te bouwen, de link te leggen tussen de kinderen en de stad Pistoia.
De auteurs illustreren een klimaat van samen leren, van kritisch reflecteren op de praktijk dat aan de basis ligt van deze bijzonder geslaagde innovaties.
Pistoia, een cultuur van het jonge kind is bijzonder boeiend voor allen die betrokken zijn bij de opvoeding en de zorg voor de kinderen tussen nul en zes jaar, praktijkmedewerkers en opleiders en ook ouders. Zonder twijfel biedt deze cultuur van gastvrijheid en participatie die de voorzieningen van Pistoia voor kinderen en ouders zo rijk maakt, veel inspiratie voor allen die investeren in innovatie en kwaliteitsverbetering van voorzieningen voor jonge kinderen in Nederland en Vlaanderen.
Inclusief hoofdstuk met voorbeelden hoe onderwijs en praktijk in Nederland en Vlaanderen de lessen van Pistoia als inspiratiebron hebben gebruikt.
“Pistoia is een boeiend boek. Het laat zien hoe belangrijk de afstemming is tussen de voorzieningen voor jonge kinderen en de gemeenschap waar zij deel van uitmaken. Dat is zeker interessant voor het toenemend aantal IKC’s in Nederland. De voorbeelden uit de praktijk van de kindcentra zijn prachtig en pedagogisch zeer krachtig. Aan pedagogisch coaches en opleidingen van pedagogisch professionals heeft dit boek veel te bieden.”
- Uit een recensie van Kinderopvang Management, nummer 2 2022.
De auteurs illustreren een klimaat van samen leren, van kritisch reflecteren op de praktijk dat aan de basis ligt van deze bijzonder geslaagde innovaties. Kernelementen zijn een stimulerende visie op de ruimte ontwikkelen, een unieke band met de ouders opbouwen en de link leggen tussen de kinderen en de stad Pistoia.
‘Pistoia, een cultuur van het jonge kind’ is bijzonder boeiend voor allen die betrokken zijn bij de opvoeding en de zorg voor de kinderen tussen nul en zes jaar, praktijkmedewerkers en opleiders en ook ouders.
- Uit een recensie van Vakblad Vroeg, februari 2022
"Ik heb het boek met veel interesse gelezen en ik zal deze informatie zeker gaan gebruiken in mijn werk. Dit boek benadrukt voor mij hoe belangrijk en volwaardig jonge kinderen zijn, hoe belangrijk het werk in de kinderopvang is. De kinderopvang werkt aan iets groots."
- Uit een recensie van PPINK. Geschreven door Jolanda van Mulken, pedagogisch beleidsmedewerker en pedagogisch coach bij De Kinderhaven.