Shopping Cart  Shopping Cart   
 

Sociaal werk, Maatschappelijk werk en Welzijn - Algemeen
Theorie en Bellettrie
Op het kruispunt van literatuur en sociale wetenschappen
Carol van Nijnatten    Jaap Bos
ISBN: 9789088505133
240 pagina's
Prijs: € 39.90

Bestel aantal:

 

In dit boek komen twee domeinen bijeen die de afgelopen decennia steeds verder uit elkaar zijn gedreven: de sociale wetenschappen en de literatuur. Allerlei ontwikkelingen hebben er voor gezorgd dat de belle lettres binnen de sociale wetenschappen aan belang hebben ingeboet. Toch, zo blijkt uit deze verzameling opstellen, putten veel sociale wetenschappers niet alleen nog altijd inspiratie uit de literatuur, zij behandelen vaak zelfs dezelfde grote vragen die ook romanciers bezig hielden en houden.
Zo deed de psycholoog Milgram zijn controversiële onderzoek naar gehoorzaamheid op precies hetzelfde moment dat Mulisch over het proces tegen Eichmann schreef, en dachten de socioloog Weber en de schrijver Kafka in dezelfde jaren na over de verschrikkingen van de bureaucratie.
Op het kruisvlak van literatuur en wetenschap vinden we thema’s als liefde en dood, genegenheid en lotsbestemming, onmatigheid en geluk, en nog veel meer. Vergelijk de leegheid van de Amerikaanse jeugdcultuur waarover Ellis schrijft met modern onderzoek naar jeugdculturen, of de wijze waarop Van Niekerk de onttakeling van het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind beschrijft met sociologisch onderzoek naar afhankelijkheidsrelaties, en je ziet dat verschillende wegen worden bewandeld langs parallelle paden.
In deze bundel komen die paden bijeen. Onderzoekers aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht introduceren belangrijke thema’s uit hun werk aan de hand van klassiekers uit de wereldliteratuur – het resultaat is een even duizelingwekkende als inspirerende tocht langs de randen van beide domeinen.

Over de samenstellers:
Carol van Nijnatten is ontwikkelingspsycholoog en doet onderzoek in en naar de jeugdzorg, in het bijzonder gespreksvoering tussen kinderen, ouders en jeugdzorgwerkers. Hij publiceerde onder andere Children’s agency, children’s welfare (Policy, 2010) en was medesamensteller van Analysing Social Work Communication (Routledge, 2013).
Jaap Bos is psycholoog. Hij doet onderzoek naar de geschiedenis van de sociale wetenschappen. Hij publiceerde onder andere de biografie van de pedagoog Martinus J. Langeveld (Boom, 2011) en een studie naar de zelf-marginalisatie van de psychoanalyticus Wilhelm Stekel (Springer, 2007).
Prijs: € 39.90
Bestel aantal:
Theorie en Bellettrie


Kijk hier voor de inhoudsopgave (PDF)
Meer over deze auteur(s):
Carol van Nijnatten
Jaap Bos
Download hoge-resolutie afbeelding van het omslag

Copyright © 1997 - 2017 Uitgeverij SWP BV
Algemene order-, en leveringsvoorwaarden.