Droomwereld

Weg van de werkelijkheid

Valdemar Marcha   Jacqueline Werkman  

ISBN 9789088504921 | 168 Pagina's | Paperback

Omschrijving

Op 1 juli 1863 kwam voor het eerst de zon op boven een vrij Curaçaose volk. Vanaf die dag was er geen meester meer die hen kon kopen of verkopen. Er was geen meester meer die hen kon mishandelen of kon laten afranselen. Er bestond geen wet meer die hen verbood om te trouwen. Kortom, slavernij bestond niet meer op het eiland.
De keerzijde was dat het volk met hun nieuw verkregen vrijheid niet meer zeker was van hun bestaan. Hoewel ze geen slaven meer waren, bracht ook de vrijheid nieuwe verplichtingen met zich mee. Ze moesten nu zelf leren zorgen voor inkomen zodat ze eten, kleding, een huis en ziektekosten konden betalen. Wellicht hadden sommigen zich een te mooi beeld gevormd van vrijheid?

Honderdvijftig jaar later vragen Valdemar Marcha en Jacqueline Werkman zich af of de bevolking van de eilanden daadwerkelijk aan de verplichtingen van een vrij volk heeft voldaan. Hebben zij op gerichte wijze gewerkt aan de ontwikkeling van de eilanden en de burgers in het bijzonder? Hebben zij de beperkingen van de slavernij van zich af kunnen schudden? Hebben zij kansen benut? Of zijn zij blijven steken in droomwerelden? Hebben latere emancipatoire momenten (zoals kiesrecht voor vrouwen, politieke autonomie, de arbeidersopstand in 1969 en de onafhankelijkheid van Curaçao in 2010) de droomwerelden van vóór 1 juli 1863 kunnen afbouwen, afbreken en ombouwen? Hoe was de weg van de werkelijkheid? In het boek Droomwereld: weg van de werkelijkheid geeft een groep experts hun visie op deze vraagstukken!