Psychotherapie in Tijden van Administratie

Afgevinkte frustraties over de nieuwe gekte in de geestelijke gezondheidszorg

Arno Goudsmit  

ISBN 9789088503481 | 224 Pagina's | Paperback | 1ste druk

Omschrijving

Er gaan een aantal dingen behoorlijk mis in de geestelijke gezondheidszorg. Het nieuwe administratieve systeem van DBC's leidt tot handelwijzen die weinig met de problematiek van patiënten zelf te maken hebben. Frauderen was altijd al mogelijk in de gezondheidszorg. Het nieuwe systeem biedt daarvoor nu niet alleen nieuwe kansen, maar speelt zelfs in op wensen van behandelaars en hun bazen om deze kansen ook echt te benutten.
Dit boek biedt, naast een beschrijving van de scheefgroei, ook suggesties hoe de schadelijke werking van de geldende regelgeving kan worden verminderd. Er worden diverse personages opgevoerd die groteske spreekbeurten houden of brieven schrijven, maar die wel serieuze gedachten formuleren. Het boek is bedoeld voor hulpverleners die zich, net als de auteur, zorgen maken over de nieuwe frisse onverschilligheid in de GGZ, maar ook voor beleidsmakers die willen weten waar het transparante systeem misschien per ongeluk verduisterd is geraakt.

Arno Goudsmit (1955) is psychotherapeut en directeur van een kleine instelling voor psychotherapie. Hij promoveerde met lof in Groningen (1998) op een proefschrift over de grondslagen van psychotherapie en specialiseerde zich in de experiëntieel-dynamische psychotherapie (EDT) bij Ferruccio Osimo in Milaan. Vanaf 2007 verdiepte hij zich in het DBC-systeem, met tegenzin, totdat hij zijn eigen afkeer ervan interessant begon te vinden.