Gratis verzending vanaf €20

Sociaal-emotioneel functioneren van kinderen op de basisschool

Francine Jellesma  

ISBN 9789088509070 | 200 pagina's | Paperback | 1ste druk, 2019
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Kinderen in Nederland brengen vanaf hun vierde tot en met ongeveer hun twaalfde een groot deel van hun tijd door op de basisschool. Daar zitten ze in een klas samen met een groep andere kinderen en voor 
velen is dit acht jaar lang dezelfde groep. Een groot deel van de sociaal-­emotionele ontwikkeling vindt dus plaats in deze setting.
In dit boek behandelt Francine Jellesma alle aspecten van deze ontwikkeling: relaties met leeftijdsgenoten, de band en interacties met de leerkracht, de emotionele ontwikkeling en de sociaal-emotionele problemen in de klas inclusief de bijbehorende doelen en interventies. Ze gaat specifiek in op faalangst, schoolweigering, pesten, motivatie en betrokkenheid. Ook de grote ontwikkelingspsychologische theorieën komen aan bod, evenals de pedagogische theorieën over onderwijs en hoe je deze terugziet in de manier waarop het onderwijs is vorm­gegeven. Daarnaast legt Jellesma uitgebreid uit welke doelen scholen op sociaal-emotioneel gebied moeten behalen.

Francine Jellesma doceerde deze thema’s jarenlang aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte veel samen met basisscholen, deed onderzoek naar sociaal-emotionele thema’s en werkte met kinderen in de schoolsetting. Door de concrete voorbeelden heeft ze in dit boek een goede balans gevonden tussen de abstracte wetenschap en de concrete praktijk.

Sociaal-emotioneel functioneren van kinderen op de basisschool is daarom een echte aanrader voor professionals in opleiding (tot leerkracht, pedagoog, ouder-kindcoach, psycholoog, logopedist), en ook voor professionals in het veld die hun kennis willen bijspijkeren.
 

Recensies

"Daar waar in de eerste hoofdstukken grote en welbekende theorieën (van bijvoorbeeld Freud en Erikson) besproken worden, wordt later in het boek steeds meer de vertaling naar het onderwijs van nu (onderwijsvisies, onderwijsconcepten, trends, theorieën en praktijk) gemaakt. Er wordt specifiek aandacht geschonken aan faalangst, schoolweigering en pesten. Het rijke en waardevolle boek leest voor de geïnteresseerde gemakkelijk weg. Het richt zich met name op (toekomstige) onderwijsprofessionals, maar is tevens een aanrader voor iedereen buiten het onderwijs die met de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen te maken krijgt."
- Uit een recensie van NBD Biblion 

Het boek is een vrij theoretisch boek. Door de praktijkvoorbeelden is het echter wel een boek dat redelijk te lezen is. Het is zeker een boek dat geschikt is voor iedereen die met kinderen in de basisschoolleeftijd te maken heeft (leerkrachten, intern begeleiders, maar ook kindercoaches en logopedisten bijvoorbeeld).
- Uit een recensie VanJufmarjan.nl

 

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: