Jeugdzorgen

Ideeën voor een betere jeugdzorg

Prof. dr. René Clarijs  

ISBN 9789088502682 | 298 Pagina's | Paperback | 2011

Omschrijving

De Nederlandse jeugdzorg wordt de komende jaren gedecentraliseerd naar de gemeenten. Dat vereist onder andere een nieuwe Wet op de jeugdzorg. De auteur levert met de vele suggesties voor nieuw beleid een bijdrage aan dit proces. Hij gebruikt onverwachtse invalshoeken om beleidsmakers, politici en bestuurders in de jeugdzorg te wijzen op de mogelijkheden van nieuw jeugd(zorg)beleid.
De Nederlandse jeugdzorg lijkt weinig te leren van eerdere beleidservaringen. Daarnaast is zij sterk naar binnen gericht en heeft zij een matige interesse in aanpalende sectoren en in buitenlands jeugdbeleid. Dat is schadelijk voor de cliënten, weinig effectief voor de politiek en in hoge mate frustrerend voor de auteur.

De honderden ideeën die hij aandraagt voor een nieuw jeugd(zorg) beleid heeft hij gegoten in de vorm van afzonderlijke, columnachtige stukken. Onafhankelijk, kritisch, goed ingevoerd, met een ruime ervaring vanuit verschillende functies in de jeugdzorg en geïnspireerd door het beleid en de praktijk van andere landen geeft hij aan waar in de nieuwe opzet van de jeugdzorg nog onbenutte kansen liggen. Jeugdzorgen mag geen bestuurder, politicus, beleidsmaker of professional ongemoeid laten.

René Clarijs (bestuurskundige, neerlandicus, bedrijfskundige) is verbonden aan de Academy for Public Change (TiasNimbas, Tilburg University), is zelfstandig gevestigd beleidsadviseur, publiceert regelmatig boeken en artikelen over jeugdbeleid in binnen- en buitenland, en is hoofdredacteur van het tijdschrift Jeugdbeleid.