Drs. Puck van Groningen


Puck van Groningen (1967) heeft een eigen praktijk waar zij multidisciplinair samenwerkt. In haar zoektocht naar optimaal contact en transparantie in de therapeut-cliënt relatie heeft ze haar antwoorden gevonden in een combinatie van evidenced based denken vanuit de psychologie, aangevuld met oplossingsgerichte vragen, de wijsheid van de school van Ridwhan en als laatste de sensorimotorpsychotherapie.

Tijdens de opleiding sensorimotor psychotherapie leerde ze ervaren en werken met (tegen)overdracht, enactments en projectieve identificaties. Ze leerde het effect van haar hechtingstijl op cliënten en andersom. Tijdens SP-opleiding kon ze de technieken en ervaringen van de school van Ridwhan intergreren in de therapeutische houding en in de werkrelatie van therapeut en cliënt. Ze ontdekte dat er eenvoudige manieren zijn om met behoud van de profesionaliteit warm, transparant, efficient en met optimaal contact therapie beoefenen. De SP-opleiding leerde haar daarnaast wanneer je in therapie beter kan versneller of vertragen. Wanneer en hoe je de therapeutische relatie kan herstellen als je als therapeut er net naast zit en een fout maakt. Het effect is een werkrelatie waar de cliënt zich serieus genomen voelt en er samenwerking ontstaat waar de cliënt veel aan heeft. Als de psycholoog kan je zo met behoud van het kader menselijk reageren zonder de relatie te belasten met reacties uit het eigen verleden. En als die onvermijdelijk toch in de gesprekken insluipt deze direct kan bespreken.

Puck wilde een werkboek schrijven voor cliënten. Het boek groeide uit tot een handleiding voor de beginnende en gevorderde therapeut die graag een stap wil zetten naar meer optimaal contact in de behandelkamer. De vaardigheden helpen zowel therapeut als cliënt. De vaardigheden die in dit boek besproken en uitgelegd worden aan de hand van voorbeelden uit eigen leven en gesprekken met cliënten bieden een basis voor een levenshouding die de therapeut aanwezig, fris en energiek houd door de dag en de (tegen)overdracht verminderd en ondersteund waar deze wel opkomt. De psycholoog wordt het levende voorbeeld waar de cliënt zich aan kan spiegelen en dit zelf in zijn/ haar leven kan integreren gedurende de behandeling waardoor het voorkomen en genezen van oude rollen makkelijker wordt.

Publicaties

Psycholoog en (zelf)regulatie (2019)

Voor optimaal contact in de behandelkamer
Drs. Puck van Groningen