Gratis verzending vanaf €20

Arjen Jeninga


Arjen Jeninga studeerde economie en psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Na onderzoek te hebben gedaan aan het EMGO instituut in Amsterdam, begon hij in 1988 als adviseur bij PA Consultinggroup. Daarna heeft hij gewerkt bij verschillende adviesbureaus en zorgorganisaties.
Sinds 2006 is Arjen partner bij CC zorgadviseurs. Hij is gefascineerd door de kenmerken van complexe organisaties en de invloed daarvan op management en professionals. Deze nieuwsgierigheid ontstond al tijdens zijn studie: werkzaam op de SEH van het VU Medisch Centrum was de impact van teamwork op het leven van de patiënt merkbaar en zichtbaar. 

Als adviseur en manager heeft Arjen in alle sectoren van de gezondheidszorg de effecten van de systeemcomplexiteit ervaren. Bijvoorbeeld als directeur van een koepel in ontwikkeling (de V&VN) of als interim-manager van een Academie. Binnen CC Zorgadviseurs richt hij zich op innovaties, strategie, management en procesoptimalisatie. De laatste jaren begeeft hij zich steeds vaker op het snijvlak van professionalisteit en management bijvoorbeeld met medisch specialisten en raden van bestuur.
Zijn interesse in de cybernetica is de afgelopen tien jaar geleidelijk gegroeid. Vraagstukken in een complexe omgeving heben een gebalanceerde en subtiele manier van kijken nodig. Iets dat de cybernetische systeemleer van Stafford Beer daadwerkelijk biedt. Deze kijk geeft ook voldoende aanknopingspunten voor de vertaling naar relevante interventies. Iets wat Arjen dagelijks in de praktijk brengt.

Publicaties

Interventies voor Goed Werk (2024)

Het voorkomen en oplossen van burn-out in de gezondheidszorg

Toezichthouden in de 21e eeuw (2023)

Vertrouwen als basis voor goede governance

Het huis van de professionele zeggenschap (2023)

De route naar verpleegkundig leiderschap

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties (2022)

Werken met de Systemische Ontwikkel Matrix (SOM)

Dit is waardegedreven zorg (2019)

Veranderen vanuit systemisch perspectief

Organisaties ontwarren (2018)

Systemisch kijken, denken en doen binnen de gezondheidszorg

Toezichthouden in de 21e eeuw (Epub-versie)

Vertrouwen als basis voor goede governance
Arjen Jeninga