Gratis verzending vanaf €20

Marianne de Valck


Marianne de Valck geeft onafhankelijke informatie over spelen en speelgoed vanuit een pedagogische achtergrond. Speelgoed geldt daarbij als het visitekaartje van opvoeding en begeleiding van kinderen. Waar, waarmee en hoe we kinderen laten spelen, wordt bepaald door wat wij belangrijk vinden. Kiezen voor blank houten speelgoed of een Winnie de Pooh op batterijen, voor uitdaging of voor veiligheid, voor veel of weinig speelruimte, zegt iets over de waarde van spelen volgens volwassenen. Wij bepalen wat kan en mag. Maar kinderen bepalen hoe zij daar mee om willen gaan. Want kinderen spelen niet om zich te ontwikkelen. Kinderen spelen omdat – en zo lang – zij het leuk vinden om te spelen. Kinderen ontwikkelen zich door spelen. Het is in hun belang goed en leuk te kunnen spelen. Daarvoor is door volwassenen te bepalen uitdaging en begrenzing nodig waarbinnen kinderen naar eigen aard, idee, tempo en mogelijkheden bezig kunnen zijn.

Marianne de Valck schrijft geen keuzes voor. Ze geeft onafhankelijke informatie en reikt inspiratie aan waarmee volwassenen en organisaties tot beleid kunnen komen. Kenmerken van speelgoed zijn daarvoor belangrijker dan merken en prijzen. Inzicht belangrijker dan methodiek. Proces belangrijker dan prestatie.

Het is haar bedoeling ouders en begeleiders bewust te maken van de waarde die zij willen hechten aan spelen om daarmee weloverwogen visie te kunnen ontwikkelen, waarmee praktische keuzes te onderbouwen zijn. Ze betrekt daarbij steeds opnieuw de combinaties tussen visie op waarde van spelen met bijbehorende voorwaarden om te kunnen spelen, vertaald in begeleiding, middelen en kinderen.

Deze uitgangspunten zijn terug te vinden in de door verzorgde themabijeenkomsten, lesmodules, ouderavonden, artikelen en boeken.

Sinds 1976 verschenen tien boeken en boekjes over spelen en speelgoed. Vier boeken vol inspirerende mogelijkheden om speels bezig te kunnen zijn, drie boeken over speelgoed waarvan de laatste HET SPEELGOEDBOEK, eerste hulp bij het kiezen van speelgoed, als geactualiseerde herdruk bij SWP in 2006 verscheen. Twee boeken over visie ontwikkeling rond spelen waarvan HET SPEELBOEK, eerste hulp om spelen leuk te houden, in 2005 bij SWP verscheen. Meer informatie;

Publicaties

Speel Wijzer (2007)

Spelen kan met alles

Het speelgoedboek (2006)

Eerste hulp bij het kiezen van speelgoed

Speelboek (2005)

Eerste hulp bij het leuk houden van spelen
Marianne de Valck