Gratis verzending vanaf €20

Gerrit Breeuwsma


Gerrit Breeuwsma (1958) is als ontwikkelingspsycholoog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doceerde daarnaast enige jaren psychologie aan kunstvakdocenten en schreef voor de Open Universiteit een driedelig cursusboek over De menselijke levensloop. In perspectief van een persoonlijk wereldbeeld (1990). 

Hij promoveerde in 1993 op Alles over ontwikkeling. Over de grondslagen van de ontwikkelingspsychologie dat in een handelseditie verscheen. Andere boekpublicaties zijn onder andere De constructie van de levensloop (1994), Psychologie voor de linkerhand. Over kunst, verbeelding en andere afwijkingen (1998), Psychologische zaken. Wegwijs in de werking van de geest (2004) en Het vreemde kind. De kindertijd als sleutel tot onszelf (2009). 

Hij werkt al enige jaren aan een project over De oorlog door de ogen van het kind, waarin aan de hand van theorieën uit de pedagogiek en psychologie, historische bronnen, (auto)biografisch materiaal, dagboeken en brieven wordt getracht de ervaring, verwerking en verbeelding van de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van kinderen in kaart te brengen. 

Hij publiceert artikelen, essays, recensies en columns over uiteenlopende onderwerpen in de ontwikkelingspsychologie, onder meer in het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme en Pedagogiek in Praktijk.

Foto: Reyer Boxem

Publicaties

Allemaal autistisch (2019)

Tussen hulp, hoop en hype
Gerrit Breeuwsma