Madelon Eelderink


Madelon Eelderink wordt beschouwd als koploper in de toepassing van Participatief Actieonderzoek (PAO).
Met haar bedrijf 7Senses streeft ze wereldwijd naar het versneld behalen van de Sustainable Development Goals door diverse belanghebbenden rondom een vraagstuk op een andere manier met elkaar te laten samenwerken en gebruik te maken van de massa. Met PAO faciliteert zij de ‘Community-up’ co-creatie van innovaties en oplossingen die passen bij de behoeften en belangen van alle betrokkenen. Haar fascinatie voor en ambities met PAO zijn in 2008 ontstaan tijdens haar actieonderzoek in een afgelegen bergdorp in Guatemala naar preventie van hygiëne-gerelateerde kindersterfte, voor haar afstuderen International Public Health (VU Amsterdam). Met lokale middelen wisten dorpsbewoners dit complexe probleem aan te pakken en ontstond onder hen een duurzame samenwerking die ook op andere domeinen tot bijzondere resultaten leidde.
Sinds 2013 voeren Madelon en haar team wereldwijd actieonderzoek uit op diverse onderwerpen, zoals duurzame ontwikkeling, natuurbescherming en volksgezondheid en begeleidt zij actieonderzoekers in diverse landen. Ook in Nederland voert zij met haar team actieonderzoek uit en begeleidt zij PAO’s, met name in de gezondheidszorg, gemeenteland, het sociale domein en de energietransitie. 

Momenteel voert Madelon een PhD onderzoek uit aan de Universiteit Utrecht naar de manier waarop PAO ingezet kan worden om complexe duurzaamheidsproblematiek aan te pakken. 

Publicaties

Participatief Actieonderzoek

Een handboek voor positieve verandering in de wereld
Madelon Eelderink