Gratis verzending vanaf €20

Prof. Dr. Jan Baars


Prof. Dr. Jan Baars studeerde sociale wetenschappen en filosofie in Amsterdam, Bielefeld en Berkeley. Hij is emeritus hoogleraar en doceerde "Ouder worden en Levensloop' aan de Universiteit voor Humanistiek en 'Filosofie van de Mens- en Maatschappijwetenschappen' aan de Universiteit van Tilburg. Zijn aandacht voor de wrijving tussen filosofie en maatschappij heeft zich in de laatste dertig jaar steeds meer toegespitst op de organisatie van het ouder worden. Hierbij gaat het niet om ouderdomskwalen of de kosten van zorg of pensioenen, maar met name om de vraag hoe de participatie van ouderen wordt georganiseerd of gefrustreerd.

Sinds de publicatie van 'Het Nieuwe Ouder Worden" is hij uitgegroeid tot een van de internationaal bekendste filosofen over ouder worden. Hij verzorgde Master classes aan universiteiten in Europa, de VS, Zuid Africa en Nieuw Zeeland en gaf plenaire keynote lezingen gedurende het IAGG World Congress in San Francisco 2017; het IAGG European Congress in Dublin 2015 en de Europese ENAS conference in Maastricht 2011. Hij is Fellow van de Academy of Social Science en de Gerontological Society of America waar hij in 2013 de ‘Social Gerontology Theory Award ‘ontving. Voorafgaand aan Het Nieuwe Ouder Worden publiceerde hij twee Engelstalige boeken: Aging, Globalization and Inequality: the New Critical Gerontology (in 2006 met Dale Dannefer, Chris Phillipson & Alan Walker) en Aging and Time. Multidisciplinary Perspectives (in 2007 met Henk Visser).

Het Nieuwe Ouder Worden is de eerste uitvoerige verwoording van zijn visie op een aantal kernthema’s zoals 'Wat is leeftijd?'; 'De steeds jongere oudere werknemer'; 'De droom van het eeuwig jong blijven'; 'Ouder worden als leven in de tijd'; 'Ouder worden en Wijsheid' en 'Hoe eindigheid en uniciteit bij elkaar horen'. In december 2008 wijdde het Tijdschrift voor Humanistiek (SWP) een themanummer aan dit boek. Het Nieuwe Ouder Worden is een inspiratiebron gebleken voor vele latere artikelen en voor het boek Aging and the Art of Living dat in 2012 verscheen bij Johns Hopkins University Press. In 2010 publiceerde hij met Joep Dohmen De Kunst van het Ouder Worden: een bundel met teksten van filosofen over ouder worden; van de vroege Grieken tot de huidige tijd (Ambo, 11e dr.). In 2013 publiceerde hij met Joep Dohmen, Amanda Grenier en Chris Phillipson Ageing, Meaning and Social Structure over de relatie tussen kritische en humanistische gerontologie. Momenteel rondt hij een Engelstalig boek af over 'Ouder worden, Sociale Ongelijkheid en Sociale Rechtvaardigheid', te verschijnen in 2021 bij Routledge.

Zie www.janbaars.nl voor meer informatie
https://www.amazon.com/Jan-Baars/e/B001JSDP68
 

Publicaties

Het nieuwe ouder worden (2012)

Paradoxen en perspectieven van leven in de tijd
Prof. Dr. Jan Baars