Gratis verzending vanaf €20

Prof. dr. Hemmo A. Drexhage


Dr Hemmo A. Drexhage is sinds 2013 emeritus professor van het ErasmusMC in Rotterdam. Hij is echter nog steeds verbonden aan de afdeling Immunologie van het ErasmusMC in Rotterdam en werkzaam op het gebied van de klinische en medische immunologie. Hij werkt over de laatste 14 jaar samen met een groot aantal onderzoekers en promovendi in binnen en buitenland om de gegevens van drie grote door de EU gefinancierde projecten op het gebied van de Immuno-Psychiatrie (“MOODINFLAME”, “PSYCH-AID” en “MOODSTRATIFICATION”) uit te werken en te publiceren. Hij coördineert deze projecten waarbij 22 partner instituten in 11 Europese landen betrokken zijn.  

Hemmo Drexhage deed zijn artsexamen in 1974, promoveerde in 1977 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en deed zijn opleiding voor immunoloog en klinisch immunoloog in Londen (UK) van 1975-1981. Hij keerde daarna terug naar het Academisch Ziekenhuis van de VU, zette daar samen met collega’s een medisch immunologisch laboratorium op, en is sinds 1989 werkzaam aan de afdeling Immunologie van het ErasmusMC, waar hij in 1994 hoogleraar werd.
Hij heeft meer dan 450 onderzoek publicaties op zijn naam staan en begeleide meer dan 40 promovendi.
Zijn belangrijkste onderzoeksveld is de interactie tussen het immuun systeem, het hormonale systeem en het brein. Hij heeft in de 70-ger en 80-ger jaren van de vorige eeuw belangrijke bijdragen geleverd aan de ontdekking van de rol van dendritische cellen (een bepaald soort immuun cellen) en hun rol bij het op gang brengen van schildklier auto-immuunziekten en type 1 diabetes. In die tijd werden door hem samen met zijn collega’s in Londen ook allerlei nieuwe autoantistoffen beschreven die een rol speelden bij het ontstaan van schildklier ziekten, diabetes en andere hormonale aandoeningen.
Sinds 1995 is hij zich ook intensief gaan bezig houden met de rol van het immuun systeem bij het ontstaan van ernstige psychiatrische ziekten; een gebied dat nu de Immuno-Psychiatrie wordt genoemd.  

Van 2002 tot 2003 was hij als Fulbright uitwisseling wetenschapper verbonden aan de Washington University in Seattle (USA), waar hij zijn onderzoek naar de rol van dendritische cellen bij het ontstaan van type 1 diabetes een extra stimulans gaf. Na zijn emeritaat is hij voor 5 jaar part time als Senescyt fellow (“Prometeo”) verbonden geweest aan de Universidad Central in Quito (Ecuador) om onderzoek op te zetten en te superviseren naar de rol van het immuun systeem bij overgewicht en type 2 diabetes.  

Hemmo Drexhage is sinds 1974 getrouwd met Marja Knoop, is de trotse vader van drie nu volwassen kinderen Joost, Fleur en Roos en grootvader van 8 kleinkinderen.

Publicaties

Immuno-psychiatrie (2023)

Het immuunsysteem-uit-balans als oorzaak van psychiatrische aandoeningen
Prof. dr. Hemmo A. Drexhage