Gratis verzending vanaf €20

Joop Bouma


Joop Bouma (1954) is onderzoeksjournalist. Hij werkte tot 2021 voor dagblad Trouw.

In 2020 kreeg hij de Oeuvreprijs van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoekjournalisten. Een jaar eerder werd hij met zijn collega Jet Schouten (AvroTros, NRC) uitgeroepen tot Journalist van het jaar 2018.

Schouten en Bouma kregen die onderscheiding voor een internationaal onderzoek, in samenwerking met het journalistencollectief ICIJ in Washington, naar het gebrek aan controle op medische hulpmiddelen als pacemakers en borstimplantaten. Zo’n 250 journalisten uit bijna 40 landen werkten mee aan het onderzoek ‘Implant Files’. Ze toonden in tal van landen misstanden aan rond medische implantaten en hulpmiddelen.

Bouma deed jarenlang onderzoek naar de marketingpraktijken van de farmaceutische industrie in Nederland. Naast vele artikelen in Trouw over dit onderwerp, publiceerde hij in 2006 ‘Slikken. Hoe ziek is de farmaceutische industrie?’ waarin hij aantoonde hoe diep de industriemarketing is doorgedrongen tot de Nederlandse gezondheidszorg.

Daarnaast deed Bouma langdurig onderzoek naar de manier waarop de Nederlandse tabaksindustrie decennialang het tabaksontmoedigingsbeleid van de Haagse ministerie van Volksgezondheid en Financiën ondermijnde. Over de vergaande invloed van de tabakslobby schreef hij Het Rookgordijn (2001) en De Sjoemelsigaret (2019).

Beeld: Rob Huibers

Publicaties

Tussen de oren? (2023)

Misverstanden over Functionele Neurologische Stoornis (FNS)
Joop Bouma