Gratis verzending vanaf €20

Dr. Jaap van Vliet


Jaap A. van Vliet, Hilversum (1949).

Vanaf 1973 werkte Jaap in de jeugdzorg, forensische psychiatrie en in de reclassering, als maatschappelijk werker, manager, beleidsadviseur en vanaf 2002 bij de jeugdzorg- en reclassering van het Leger des Heils. In 2008 werd Jaap ook part-time senior onderzoeker bij het Onderzoekscentrum voor Sociale Innovatie aan de Hogeschool Utrecht in het lectoraat 'Werken in justitieel kader'. Jaap ging met pensioen in 2014 waarna hij verschillende ad interim werkzaamheden verrichtte, zoals hoofdtrainer Werken in Gedwongen Kader bij de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) en nu werkt hij parttime als adviseur forensische zorg bij Sofia Zorg in Hilversum.

Daarnaast is hij onder meer lid van de redactie van tijdschrift voor strafrechtspleging 'Proces', lid van de kenniskring Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties (VIA) bij Avans Hogeschool, bestuurslid van de Stichting Vrienden van Oldenkotte en lid van de Commissie Ethiek in de Forensische Psychiatrie.
De meeste van zijn publicaties, waaronder acht boeken en tientallen hoofdstukken in verschillende boeken, artikelen en columns hebben betrekking op de reclassering, forensische psychiatrie, herstelrecht en de aansluiting tussen justitie en algemene zorg en hulpverlening.

Hij heeft twee diploma's in maatschappelijk werk en is in 2006 gepromoveerd aan Tilburg University op het proefschrift: 'De Tbs in zijn maatschappelijke context. De relatie tussen forensische psychiatrie en algemene geestelijke gezondheidszorg'.

Website: jaapvanvliet.info

Publicaties

Zedendelinquenten (2024)

Analyse, begeleiding en resocialisatie
Dr. Jaap van Vliet