Gratis verzending vanaf €20

Jaap van Vliet


Jaap A. van Vliet, Hilversum (1949).

Vanaf 1973 werkte Jaap in de jeugdzorg, forensische psychiatrie en in de reclassering, als maatschappelijk werker, manager, beleidsadviseur en vanaf 2002 bij de jeugdzorg- en reclassering van het Leger des Heils. In 2008 werd Jaap ook part-time senior onderzoeker bij het Onderzoekscentrum voor Sociale Innovatie aan de Hogeschool Utrecht in het lectoraat 'Werken in justitieel kader'. Jaap ging met pensioen in 2014 en nu werkt hij als freelance senior consultant en onderzoeker in de forensische psychiatrie en reclassering.

De meeste van zijn publicaties, waaronder zes boeken en hoofdstukken in verschillende boeken, hebben betrekking op de reclassering, forensische psychiatrie, herstelrecht en de aansluiting tussen justitie en algemene zorg en hulpverlening. Daarnaast is Jaap onder meer lid van de commissie van toezicht aan het Forensisch Psychiatrisch Centrum Pompekliniek in Nijmegen, lid van de redactie van 'Proces' (tijdschrift voor strafrechtspleging) en Sozio (tijdschrift voor sociale professionals en het sociale domein) en lid van de Commissie Ethiek in de forensische psychiatrie.
Hij heeft twee diploma's in maatschappelijk werk en is in 2006 gepromoveerd aan Tilburg University op het proefschrift: 'De Tbs in zijn maatschappelijke context. De relatie tussen forensische psychiatrie en de algemene geestelijke gezondheidszorg'.

Publicaties

Zedendelinquenten (2024)

Analyse, begeleiding en resocialisatie
Jaap van Vliet