Gratis verzending vanaf €20

Brigitte de Lange


Brigitte de Lange (1959) kon zich al jong aan haar eerste grote liefde, het schrijven, wijden. Als leerling-journalist bij de Drents-Groningse Pers leerde ze snel de fijne kneepjes van het vak. Nu heeft ze meer dan dertig jaar ervaring als journalist, tekstschrijver en communicatiedeskundige.

De grote, wondere wereld buiten Nederland boeide haar al van kinds af aan. Dus zei ze haar laatste vaste baan als manager internal communications bij Akzo Nobel op en vertrok met haar tweede grote liefde begin 1996 naar het buitenland, vergezeld van slechts een paar koffers met kleding en wat dierbare herinneringen.

De eerste stop was Costa Rica, tropisch paradijs in Midden-Amerika, waar ze drie jaar actief is geweest als freelance correspondent voor Nederlandse media. Daarna kwam buurland Panama in beeld, bekend van het Panama Kanaal, de waterweg die de Stille en de Atlantische Oceaan met elkaar verbindt. Hier verbleef ze acht jaar. De volgende stop werd Argentinië, voor Nederlanders vooral vertegenwoordigd door Maxima en de tango. Ze woonde daar drie jaar in het zeer tot de verbeelding sprekende, ruige Patagonië. Haar nieuwste standplaats is Santiago, de hoofdstad van Chili, een land dat eeuwenlang verstopt is gebleven achter het Andesgebergte en dat het nieuws in Nederland vooral heeft gehaald door aardbevingen en een militaire dictatuur.

Een aantal jaren geleden heeft Brigitte het roer om gegooid en de tijd genomen haar studie psychologie te voltooien. Toen heeft ze haar derde grote liefde leren kennen, het brein. Dit onderwerp heeft haar sindsdien niet meer losgelaten. De studie van onze fascinerende hersenen heeft haar helemaal gepakt en bij haar thuis vliegen onder het eten de neuronen figuurlijk voortdurend over tafel.

Uiteindelijk heeft Brigitte begin 2011 haar titel Master of Science in neural and brain science behaald. Voor haar afstudeerscriptie heeft ze onderzoek gedaan naar het effect van ouder worden op de hersenen. In de conclusie van haar scriptie geeft ze onder andere enkele aanbevelingen over welke levensstijl de grootste kans biedt om ook als je ouder wordt, gezonde hersenen te houden.

Omdat ze het belangrijk vindt de resultaten van haar onderzoek onder de aandacht van een breed publiek te brengen, heeft ze de informatie verwerkt in een boek. Hiermee hoopt ze een bijdrage te kunnen leveren aan het terugdringen van het steeds groeiende aantal gevallen van dementie. Tot haar doelgroep hoort iedereen vanaf middelbare leeftijd. Veel mensen in die groep zijn geïnteresseerd in manieren om gezonder te leven. Bovendien kunnen ze nog volop de vruchten plukken van een breinbewuste leefstijl.Brigitte heeft twee websites. De ene, www.verhaalhalen.nl, verhaalt de avonturen in de verschillende landen waar ze heeft gewoond. De andere, www.leefbreinbewust.nl (under construction), is gewijd aan het promoten van een breinbewuste leefstijl.
Brigitte de Lange