Gratis verzending vanaf €20

Aart Eliens


Aart Eliens (1952) is verpleegkundige en verplegingswetenschapper. Zijn verpleegkundige opleidingen volgde hij in de jaren zeventig in het (toenmalige) St. Radboud ziekenhuis te  Nijmegen en in het (toenmalige) Provinciaal Ziekenhuis Duin en Bosch te Castricum.

In 1984 behoorde hij tot de eerste lichting verplegingswetenschappers die afstudeerden aan de Universiteit Maastricht.Na zijn afstuderen combineerde hij altijd een baan in het onderwijs naast een andere baan. Hij was werkzaam als verpleegkundige en stafmedewerker verplegingsdienst in de GGZ. Daarna werkte hij als docent bij de bachelor verpleegkunde van Hogeschool Alkmaar en als docent bij de bachelor verpleegkunde en de opleiding Master Advanced Nursing Practice van Hogeschool Inholland. Daarnaast werkte hij als programmaleider verpleegkunde bij het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO te Utrecht, de opleiding verpleegkundig specialist GGZ Rino Utrecht, als senior beleidsadviseur bij V&VN, associate lector kenniskring Best Practice in de GGZ verpleegkunde van Hogeschool Inholland.

Vanaf 2017 is hij directeur eigenaar van zijn eigen adviesbureau. Gedurende ruim dertig jaar werkte hij freelance voor een aantal uitgeverijen en een reeks  vakbladen op het gebied van de verpleegkunde. Hij was langdurig betrokken bij de landelijke verpleegkundige richtlijnontwikkeling, had zitting in vele landelijke commissies op het gebied van de verpleging en was jarenlang auditor van verpleegkundige opleidingen. Hij hield talrijke voordrachten op congressen over verpleegkundige theorievorming, beroepsidentiteit, verpleegkundig redeneren, kwaliteit van verpleegkundige zorg en innovatie en verpleegkundig onderwijs. Hij schreef 15 boeken en verzorgde bijdragen in een reeks boeken. naast bijna 100 artikelen. Hij houdt zich de laatste jaren vooral bezig met beroepsidentiteit en de maatschappelijke waarde van verplegen.  

Publicaties

Interventies voor Goed Werk (2024)

Het voorkomen en oplossen van burn-out in de gezondheidszorg
Aart Eliens