Johan Hamstra


Johan Hamstra (1947)

In 1970 ben ik begonnen in Amsterdam-Noord als onderwijzer op wat toen nog de ‘lagere’ school heette. Daar en ook nog enkele jaren in Ouderkerk aan de Amstel heb ik genoten van het lesgeven aan jonge kinderen; vooral de soms voor mij moeilijk ‘bereikbare’ daagden mij uit: ‘wat kan ik anders doen om het contact wel voor elkaar te krijgen?’ Toen al sprak me vooral de pedagogische kant aan van het werken met leerlingen. Hoe creëer je een veilige en tegelijkertijd uitdagende bedding voor de leerlingen, waarin ze maximaal willen leren en presteren en hoe inspireer je ze om vooral ontdekkend de wereld om hen heen te onderzoeken, zonder angst voor falen? Ook in mijn latere werk als schoolbegeleider in Amsterdam was dat in trainingen voor leerkrachten en schoolleiders de focus in mijn werk.

Van 1982 tot 2011 heb ik voor het onderwijsadviesbureau APS gewerkt als trainer, coach en adviseur. Eerst heb ik voor het basisonderwijs mijn bijdrage mogen leveren voor de integratie van het kleuter- en lager onderwijs. Later lag het hoofdaccent van mijn werk in het voortgezet onderwijs. Naast de pedagogische kant ben ik me in mijn werk aldaar vooral gaan richten op de ontwikkeling van de leraar en schoolleider als ‘persoon’ met zijn eigen ‘aardigheden’. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je als leraar en schoolleider invloedrijker en beter afgestemd gaat communiceren met je leerlingen, collega’s en ouders; ook als het contact lastig of spannend is? En hoe bereik je dat je team beter gaan samenwerken? Hoe zorg je voor een inspirerende werkcultuur? Dat vraagt zeker ook reflectie op je persoonlijke stijl van optreden en het nemen van ontwikkelingsstappen daarin.

Ik ben nog de leraren, schoolleiders en teams dankbaar die zich in de coaching- en trainingstrajecten zo persoonlijk hebben laten kennen om een betere professional te worden. Ik heb daar veel van geleerd. Ook persoonlijk. En… van tijd tot weer lesgeven aan de jongeren zelf om een beetje ‘bij’ te blijven. Er is niets dat zo verfrissend, confronterend en leerzaam kan zijn.

Publicaties

Pedagogisch vakmanschap in het voortgezet onderwijs

Hoe de school jongeren kan ondersteunen bij het Opgroeien & Ingroeien in de samenlevingInclusief DVD
Johan Hamstra