Gratis verzending vanaf €20

Irma van Welzen


Irma van Welzen is van jongs af aan dol op lezen en voorlezen. Aan de Rijksuniversteit van Leiden studeerde ze Algemene Literatuurwetenschap, Italiaanse taal- en letterkunde en Theaterwetenschap.

Bij uitgeverij Lemniscaat hield ze zich jarenlang bezig met de promotie en marketing van de kinderboeken. Ze besefte dat promotie van het jeugdfonds van de uitgeverij niet kon worden uitgevoerd zonder je ook in te zetten voor leesbevordering in ruimere zin.

In 1998 begon ze voor zichzelf met tutti kindermarketing waarin ze allerlei projecten bedacht en uitvoerde rondom leesbevordering. Stichting Lezen vroeg haar de coördinatie van het Platform Voorlezen in de Kinderopvang bij het NJi op zich te nemen. In dat kader publiceerde zij de Peutervoorleeswijzer, enkele artikelen, deed onderzoek en schreef samen met Margriet Chorus Voorlezen gaat zó. In 2002 werd het Platform ondergebracht bij Stichting Lezen.

In 2002 en 2003 was Irma medeoprichter en zakelijk leider van de Gelderse provinciale jeugdtheatergroep Kwatta. In 2004 verhuisde zij met haar gezin naar Noord-Italië. Daar ontwikkelde zij onder de naam tuttibooks boek-projecten.
In haar dorp was zij initiatiefnemer van de Stichting/Associazione Taino Legge. Met een groep vrijwilligers las zij jarenlang voor op de kleuterschool van het dorp, haalde maandelijks alle lagereschoolleerlingen naar de dorpsbibliotheek en introduceerde al voorlezend een grote diversiteit aan jeugdboeken bij de kinderen en hielp ze bij het uitkiezen van een passend boek tijdens de bezoeken. Taino Legge is zo succesvol dat het vrijwilligers aantrekt uit de regio en nu van start gaat in het naburig stadje.

In 2009 startte zij met de Nederlandse jeugduitgeverij tutti: www.tutti.nl.

In 2012 was zij een van de opstellers van de brochure Taalkracht voor de kinderopvang voor de Stichting Lezen en Schrijven. Zomer 2012 verhuisde zij met haar gezin naar Helsinki.

Dagelijks leest zij met groot plezier haar twee kinderen voor. Ze kunnen allang zelf lezen, maar het samen-lezen-moment voor het slapen gaan, het praten over - en becommentariëren van - het gelezene willen ze nog niet missen.

Publicaties

Voorlezen gaat zó (compleet herziene editie) (2024)

Tips en ervaringen uit de praktijk van peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, gastoudergezinnen en buitenschoolse opvang

Voorlezen gaat zó (2023)

Tips en ervaringen uit de praktijk van peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, gastoudergezinnen en buitenschoolse opvang
Irma van Welzen