Gratis verzending vanaf €20

Rutger Engels


Rutger Engels is voorzitter van de Raad van Bestuur van het Trimbos-instituut en hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, promoveerde bij de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Maastricht en werkte vervolgens als post-doc bij de Universiteit Utrecht. In 2001, op 32-jarige leeftijd, werd hij benoemd tot hoogleraar in Nijmegen. Zijn onderzoek dat zowel fundamenteel als toegepast van aard is, richt zich op de beginfasen van middelengebruik, depressie en angst bij kinderen en adolescenten. Zijn onderzoek wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), ZonMw, KWF Kankerbestrijding, het Longfonds (voorheen Astma Fonds), de EU, en twee NWO carrière onderscheidingen.Hij publiceert veelvuldig in vooraanstaande tijdschriften op het gebied van verslaving en psychologie, en heeft een uitstekende staat van dienst in het succesvol coördineren van onderzoeksprojecten en het begeleiden van promovendi. In 2010 heeft ZonMw een grote subsidie toegekend aan zijn onderzoeksgroep voor het opzetten van een academische werkplaats, een multi-disciplinaire samenwerking tussen praktijkinstellingen en de universiteit om behandeling en preventie van angst en depressie bij jongeren te verbeteren.
In 2011 won hij de Huibregtsenprijs, jaarlijks uitgereikt door NWO en de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) voor uitzonderlijk Nederlands onderzoek met een duidelijke maatschappelijke impact.
In 2012 won hij de Radboud Science Award voor toponderzoek van de universiteit. Hij zet zich met hart en ziel in om wetenschap naar het brede publiek te vertalen. Daarnaast zet hij zich in om geavanceerde preventieprogramma’s te ontwikkelen.Publicaties

Meisjes in zorg (2015)

Signalering, preventie en behandeling
Rutger Engels