Gratis verzending vanaf €20

Anneke Groot


Anneke Groot is de ondernemende en eigen-wijze moeder van twee zoons. De jongste kreeg op driejarige leeftijd de diagnose klassiek autisme. Ze wilde niet alleen zorg, maar voelde dat haar kind ook speciale aandacht nodig had. In haar zoektocht kwam ze terecht bij Aaltje van Zweden van stichting Papageno. Via haar kwam ze op het spoor van het programma Son-Rise. Dit programma bood haar de mogelijkheid om vanuit haar kracht en haar eigen regie te zoeken naar de ingangen voor contact met haar zoon, zodat hij zich kon ontwikkelen.
Ze werkte destijds als zzp’er in een collectief voor administratie- en organisatieadviezen. De diagnose van haar zoon bracht haar weer bij haar hbo-opleiding als sociaal pedagogisch zorgverlener. Ze ontwikkelde zich in het spelen met haar zoon en vele andere kinderen en volgde intensieve scholing, zowel op het gebied van autisme als op het gebied van houding en contact. Ze heeft haar kennis en ervaring samengebracht onder de noemer Contactgericht Spelen en Leren. Stichting Horison, die mede door haar is opgericht, heeft als doel om deze benadering toegankelijk te maken voor iedereen.
Sinds 2000 geeft ze vanuit stichting Horison cursussen en begeleiding aan ouders en eventueel hun spelersteams. Sinds 2002 geeft ze trainingen aan professionals, om hen te leren op een andere manier te kijken naar het contact en hun eigen houding in relatie tot cliënten. Ze verzorgt daarnaast studiedagen, lezingen en workshops voor grote en kleine zorginstellingen en het onderwijs.
In samenwerking met Ad van den Broek van Fortior heeft ze het boek Contactgericht Ondersteunen geschreven, dat door Fortior in eigen beheer is uitgebracht.
Anneke gelooft dat de zorg en aandacht voor kinderen met autisme anders kan: meer respectvol en meer gelijkwaardig. En ze kan als geen ander dat perspectief met veel passie overdragen.

Publicaties

Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden (2022)

Prikkelverwerking, lichaamsgevoel, dyspraxie en executieve functies bij ASS, AD(H)D, DCD

Houvast (2020)

Contactgericht spelen en leren met kinderen in het autistisch spectrum
Anneke Groot