Maaike Steeman


Maaike Steeman (1975) is Gezondheidszorgpsycholoog BIG. De eerste 6 jaar na haar afstuderen werkte ze bij Altrecht en De Gelderse Roos (GGZ-instellingen). Sinds 2006 heeft zij haar eigen praktijk, eerst in Utrecht en nu in Houten. Deze praktijk zit in een Eerstelijns Medisch Centrum, waar zij in samenwerking met diverse disciplines eerstelijnszorg verleent. Zij werkt met cliënten die problemen hebben op allerlei gebieden: stemmingsklachten, angst, trauma, relatieproblemen, opvoedproblemen, burn out, etc..

Maaike studeerde aan de Universiteit Utrecht en bij de RINO Utrecht. Haar expertise ligt bij de Acceptatie en Commitment Therapie (ACT), waar zij uitgebreid in is geschoold. Ze is actief lid van de ACBS BeNe, de Nederlandstalige chapter van de ACBS (Association for Contextual Behavioral Science).

ACT heeft haar gegrepen en heeft een grote invloed gehad op haar professionele leven en persoonlijke leven. Het is een manier van werken en beschouwen die zowel de patiënt als de therapeut weer tot mens maakt. Er wordt uitgegaan van universele psychologische processen en universeel lijden van de mens. De methode is sterk experiëntieel gericht, is creatief en gaat uit van de potentie van kracht en groei in ieder mens.

Publicaties

Wonderlijke binnenwereld (2017)

aan de slag met Acceptatie en Commitment Therapie een lees- en doeboek voor kinderen en jongeren

Psychologische flexibiliteit in het onderwijs

Doen wat werkt met hart en ziel
Maaike Steeman