Gratis verzending

Ida Stamhuis


Ik ben geboren als jongste in een gezin met een intellectuele, technische vader en een zorgende, liefdevolle moeder. Ik was een bewegelijk, vrolijk meisje. Zolang mijn creatieve vermogens erkend en gestimuleerd werden, bloeide ik op. Mijn cognitieve en rationele vermogens kwamen later tot ontwikkeling, maar wel dacht ik regelmatig diep na over de zin van het leven. Als ik mocht dansen, zingen, tekenen en spelen voelde ik me gelukkig. Na mijn middelbare schooltijd ging ik naar de Amsterdamse Theaterschool afdeling Moderne dans. Ik voelde me als een vis in het water. Nadat ik deze opleiding heb afgerond heb ik een aantal jaren gewerkt als danser, docent en choreograaf. Wat mij vooral intrigeerde was de wijze waarop mensen in hun lijf zitten en in beweging te krijgen zijn, zowel fysiek als mentaal. De taal van het lijf boeit me nog steeds uitermate. Op mijn 32e had ik inmiddels twee kinderen en vond ik het dansvak in combinatie met het moederschap lastig.

Ik werd ziek, belandde in het ziekenhuis en onderging een operatie. Mijn lijf was op en uitgeput. Tijd voor reflectie en verandering van koers. Uren kon ik spelen met en kijken naar mijn kinderen. De manier waarop zij ontwikkelden vond ik wonderbaarlijk. Ik kocht boeken over ontwikkelingspsychologie en de belevingswereld van kinderen omdat ik het wilde begrijpen. En zo belandde ik op de Academie voor Integrale Menswetenschappen (SPSO). Deze brede opleiding heeft mijn honger naar kennis aangewakkerd. Ik begon met mijn praktijk; Trainingsbureau Ziezo. Als psychosociaal trainer en therapeut viel het mij op dat veel van mijn cliënten vertelden over hun problematiek die de oorsprong had in hun kindertijd. Ik realiseerde me dat daar de bron was waar ik nog niet genoeg van wist. Ik volgde de opleiding Integratieve Kindertherapie aan de Academie voor Psychotherapie. Steeds meer begreep ik de kinderen en de volwassenen in de manier waarop de problematiek ontwikkelde. Maar hoe dat werkte in het grotere geheel? Ik ging de opleiding Systemisch werken volgen aan de Phoenix opleiding. Samen met een aantal andere therapeuten organiseerde we familieopstellingen. Prachtig begeleidingswerk. Ik wilde meer ‘tools’ om te kunnen begeleiden in een dynamiek die sterker werkt als praten alleen. Om de interne delen van mensen te begrijpen en begeleiden volgde ik de opleiding Psycho-drama.

In mijn praktijk werk ik met kinderen en hun ouders. Ook ben ik veel op scholen waar ik leerkrachten, kinderen en hun ouders trainingen op maat geef om de dynamiek in groepen op een positieve manier te beïnvloeden. Om het speelse te stimuleren maakte ik het Samenspel. Een spel waarbij je spelenderwijs contact en zelfinzicht stimuleert bij de deelnemers. In onze trainingsboerderij in Vachaumard vind ik zelf rust en inspiratie en ontvangen mijn man en ik mensen die we begeleiden naar gelang de behoefte. De manier van werken die ik in de loop der jaren ontwikkeld heb heeft bijgedragen aan de concretisering van het Ziezo-model® van Zelfvertrouwen en Levenslust. Het Ziezo-model® vroeg om beschrijving. En daar ontstond mijn boek.
Inmiddels ben ik op de leeftijd dat ik graag mijn kennis en ervaring overdraag aan anderen. Sinds 2008 ben ik, naast mijn praktijk, les gaan geven aan de opleiding tot kindercoach, gezins- en opvoedcoach en kinder- en jeugdtherapeut. Ik geniet van het werken met studenten. Het getuige mogen zijn van hun persoonlijke groei- en ontwikkeling zodat ze competente coaches en therapeuten worden, vind ik prachtwerk.




Ida Stamhuis