Gratis verzending vanaf €20

Paulien Rutgers


Paulien Rutgers werd reeds op haar 14e jaar "gegrepen" door het paardrijden gehandicapten en begon als vrijwilligster te assisteren bij de lessen. Ze studeerde in 1981 af aan de pedagogische academie en in 1988 aan de lerarenopleiding godsdienst en maatschappijleer. In de tussentijd behaalde zij haar instructeursdiploma voor paardrijden gehandicapten.

Ze combineerde het lesgeven op de middelbare school met het paardrijles geven aan gehandicapte kinderen. In 1992 studeerde ze af aan het Seminarium voor orthopedagogiek in de richting kinderen met leerproblemen en in 2003 voor meervoudig visueel gehandicapte kinderen. Nadat ze in 2004 haar Post HBO certificaat Equine Assisted Therapy had behaald, startte ze haar eigen praktijk voor Animal Assisted Interventions, waarin ze haar veelzijdige onderwijservaring van 18 jaar en stevige ervaring van 30 jaar in het werkveld van het paardrijden gehandicapten combineerde om aangepaste onderwijsprogramma’s te ontwikkelen voor kinderen die stukliepen in het reguliere onderwijs.

In deze ervaringsleren projecten spelen paarden een belangrijke rol. Gaandeweg ontdekte Paulien welke krachtige werking paarden hadden op het leervermogen van kinderen, zowel met betrekking tot cognitieve taken als het aanleren van ander gedrag. De resultaten van de zoektocht binnen wetenschappelijke onderzoeken die deze werking zouden kunnen verklaren vertaalde ze naar lezingen op internationale congressen van zowel de HETI (Federation of Horses in Education and Therapy International) als de IAHAIO (International Association of Human-Animal Interaction Organizations).

In 2011 diplomeerde Paulien zich als kindercouncelor en 2014 studeerde ze af als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Met deze opleidingen en de ervaringen in haar eigen praktijk legde ze de basis voor haar boek waarin ze vertelt hoe het inzetten van paarden in de hulpverlening van kinderen hun executieve functies kunnen versterken.

Publicaties

Help, mijn juf is een paard! (2020)

Het versterken van executieve functies door ervaringsleren met paarden
Paulien Rutgers