Gratis verzending vanaf €20

Documenteren voor jonge kinderen

Laura Malavasi, Barbara Zoccatelli

ISBN 9789088503276 | 216 pagina's | Paperback | 2e druk, 2016
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Wat is pedagogisch documenteren? Door voorwaarden te scheppen, te reflecteren, de verbeelding de ruimte te geven geef je het dagelijkse doen en laten van volwassenen en kinderen betekenis. Documenteren is daarbij een georganiseerde, bewuste handeling die geen einddoel kent maar ergens aankomt om weer verder te gaan.
Concrete beschrijvingen van de verschillende fasen van documenteren vullen het theoretisch kader aan. Als lezer leer je stap voor stap hoe je de documentatie gebruikt als communicatiemiddel én als manier om uitgevoerde projecten te presenteren. Maar je leert vooral dat documenteren een leermoment en een reflectiemiddel is.
In Noord-Italië werken de Reggio-kindercentra al lang met deze manier van omgaan met kinderen, ouders en de omgeving. De ervaringen die zij hebben opgedaan, de documentatiematerialen- en instrumenten die ontwikkeld zijn in verschillende voorzieningen voor jonge kinderen zijn op een toegankelijke manier beschreven.

Dit boek vertelt niet alleen wat pedagogisch documenteren is, het biedt ook ondersteuning om ermee aan de slag te gaan. Hoe kun je het in je opvang implementeren? Wat betekent het voor begeleiders, voor kinderen en ouders om op die manier te gaan werken? De praktijkvoorbeelden laten concreet zien wat observeren en inspelen voor het team en de kinderen doet. Pedagogisch documenteren maakt ervaringen zichtbaar en bespreekbaar.

Cursussen bij dit boek

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: