Gratis verzending vanaf €20

Een intense reis

Reis mee door de wereld van hoogbegaafdheid, intensiteit en schooltrauma

Marije Hofland  

ISBN 9789085601289 | 160 pagina's | Paperback | 1e druk, 2021

Omschrijving

Een intense reis is het verhaal van een moeder wiens hoogbegaafde zoon met schooltrauma is uitgevallen op het basisonderwijs en hierdoor één van de vele duizenden thuiszitters werd die Nederland rijk is.

Marije Hofland beschrijft wat het betekent om hoogbegaafd te zijn en waar zij als gezin tegenaan liepen in hun zoektocht naar passend onderwijs, zelfacceptatie, hulp en het herstel van een schooltrauma. 

Naast een persoonlijke zoektocht geeft het boek inzicht  in hoe divers hoogbegaafdheid is. Het laat duidelijk zien hoe het kan dat deze slimme kinderen het op school toch knap lastig kunnen hebben en dat niet-passend onderwijs zelfs kan leiden tot trauma’s. En als school voor je kind een traumatische ervaring is, wat moet je dan? En wat doet het met jou als ouder?

De weg die Marije met haar gezin aflegt biedt andere ouders herkenning en wellicht aanknopingspunten voor hun hulpvragen. De kennis, tips en adviezen die haar zoektocht heeft opgeleverd zijn zowel voor ouders, leerkrachten (primair, maar ook voortgezet onderwijs) en andere professionals die met kinderen werken een waardevolle bron van informatie. Het kan ze helpen het hoogbegaafde kind beter te begrijpen en te ondersteunen zodat hij of zij zichzelf kan accepteren en zijn of haar superkrachten volop kan inzetten.

Marije Hofland is getrouwd en moeder van een hoogbegaafde zoon. Nadat haar zoon was vastgelopen in het onderwijs begon haar zoektocht naar informatie en oplossingen. Op haar eigen intense en gedreven manier verslond zij alles wat ze over het onderwerp hoogbegaafdheid en de hieraan gerelateerde problemen kon vinden. Ze las boek na boek, volgde trainingen en webinars en las alle artikelen die op haar pad kwamen, tot zij zichzelf met recht ervaringsdeskundige mocht noemen. Ze zet haar kennis en ervaringen in om ouders via informatie, oudergroepen en workshops te ondersteunen en te empoweren.


Een intense reis - De Podcast

  • In de podcastserie Een intense reis gaat Marije Hofland in gesprek met diverse (ervarings)deskundigen over onderwerpen gerelateerd aan het boek Een intense reis.

Recensies

"Naast een persoonlijke zoektocht geeft het boek inzicht  in hoe divers hoogbegaafdheid is. Het laat duidelijk zien hoe het kan dat deze slimme kinderen het op school toch knap lastig kunnen hebben en dat niet-passend onderwijs zelfs kan leiden tot trauma’s. (...) Zoals ik al zei herken ik veel punten van haar intense reis, maar niet alles. (...) Haar ervaringen, zowel positief als negatief, kunnen je hopelijk helpen om jouw reis iets minder intens te laten zijn."
- Uit een recensie van StoerLeesVoer, februari 2022. 

"Het taalgebruik is laagdrempelig en de hoofdstukken zijn kort, maar komen wel tot de kern van het onderwerp. Al met al een mooie bundeling van een theoretische uiteenzetting over hoogbegaafdheid en schooltrauma, aangevuld met een verslag van de persoonlijke reis van Marije en haar gezin. Het biedt zowel herkenning voor ouders als kennis en handvatten voor professionals rondom een hoogbegaafd kind en het gezin."
- Uit een recensie van Ouders Centraal, maart 2022

"In het boek 'Een intense reis' geeft de auteur een open en eerlijk verslag, met persoonlijke anekdotes, van de intensieve reis die ze met hun zoon bewandeld hebben. Dit wordt prettig afgewisseld met informatie over allerlei thema's en hobbels die met hoogbegaafd samen hangen (...). Dit boek beantwoordt zeker aan de behoefte aan herkenning en geeft het eerste zinvolle aanknopingspunten voor ouders in een soortgelijke situatie. De fijne toon en kwetsbare eerlijkheid waarmee de auteur laat zien dat je als ouders tijdens je reis soms een (achteraf gezien) verkeerde afslag kunt nemen vanuit de hoop je kind verder te helpen, getuigt van enorme moed waar andere ouders en leerkrachten zich zeker door kunnen laten inspireren."
- Uit een recensie van Signaal, november 2021

"Het boek van Marije beschrijft tot in de kern wat het betekent om hoogbegaafd te zijn of om een hoogbegaafd kind te hebben. Het omvat zoveel meer dan het hebben van een hoog IQ. Het is een intense manier van leven, een andere kijk op de wereld hebben. Anders bedraad zijn. (…)  Het boek 'Een intense reis' gaat in op de theoretische kant van hoogbegaafd zijn, maar wat dit boek zo goed maakt is dat het verhaal geschreven is door een ervaringsdeskundige. (…) Het boek is een bron van herkenning voor ouders die zich in een soortgelijke situatie bevinden. Maar zeker ook een aanrader, eigenlijk een 'must' voor iedere Pabostudent, leerkracht, RT’er en IB’er."
- Janneke Valkenburg-Oudman, leerkracht én ouder van 3 hoogbegaafde kinderen

"Het is een heel knap geschreven boek, want je leest niet alleen een persoonlijk en aangrijpend verhaal, maar je hebt tegelijkertijd een geweldige bron van informatie in handen. Helder geschreven en met feiten onderbouwd, worden alle aspecten die met hoogbegaafdheid te maken hebben belicht. En dat met een inspirerende schrijfstijl die je aanmoedigt om de handvatten die aangereikt worden met beide handen aan te pakken. Het heeft mij geholpen me gesterkt te voelen en de materie beter te kunnen verwoorden en dus over te brengen, daar waar het zo nodig is: in gesprekken met mensen die er nog te weinig over weten en waar onze kinderen wel mee te maken krijgen. (....) Een enorme aanrader voor iedereen die met hoogbegaafde kinderen in aanraking komt, zowel in professioneel opzicht als privé."
- Nicole (ouder)

"Je boek is een verzameling van interessante onderzoeken en informatie over hoogbegaafdheid, aangevuld met eigen ervaringen en ontstaan uit de onvoorwaardelijke liefde voor je kind! Het resultaat is een prachtig boek, dat kan dienen als een bron van inspiratie voor ouders en leerkrachten. Dank dat je je liefde voor je zoon op deze manier wilde delen."
- Conny (leerkracht)

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: