Gratis verzending vanaf €20

Inspiratieboek creatief communiceren met kinderen en jongeren

met illustraties van Greetje Sieders

Ben Baarda  

ISBN 9789088509292 | 96 Pagina's | Paperback | 1ste druk, 2022
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Een goed gesprek vindt doorgaans niet gepland maar toevallig plaats en op plekken die daar niet per se voor bedoeld zijn, bijvoorbeeld onderweg in de auto. Als professional is het lastig om een dergelijk spontaan gesprek in scène te zetten. Hoe krijg je kinderen en jongeren aan het praten over een moeilijk onderwerp, met een wildvreemde, op een vreemde plek en op een niet door hen gekozen tijdstip?

De vraag ‘Kun je iets over jezelf vertellen?’ levert vaak niet alleen bij volwassenen maar ook bij kinderen verwarring op. Wat zal ik wel en wat zal ik niet zeggen? Vraag je ‘Waar lijk je meer op? Op een olifant of op een muis?’ dan krijg je vaker spontane reacties en zeker minder sociaal wenselijke antwoorden, want wat is sociaal wenselijker? Een olifant of een muis? Doordat je beter aansluit bij de leefwereld van het kind levert deze creatieve manier van communiceren niet alleen relevantere reacties op, de interacties met de kinderen worden ook levendiger en speelser. Zeker bij goed doorvragen, kun je erachter komen wat een kind te vertellen heeft.

Er zijn veel andere eenvoudige, uitdagende manieren om met kinderen moeilijke zaken te bespreken, variërend van samen een potje scrabbelen tot het maken van een gezinsopstelling met koffiebekertjes. Ben Baarda verzamelde ruim vijftig voorbeelden van creatieve manieren om informatie te krijgen van kinderen en jongeren over henzelf en hun leefomgeving. Greetje Sieders maakte daar veel tekeningen bij die gebruikt kunnen worden bij de gesprekken. Hopelijk inspireert het tot nog creatiever communiceren met kinderen en jongeren!

Review

"Wie kent niet het tv-programma De taarten van Abel waar een ontspannen vraag- en antwoordgesprek volgt terwijl er ondertussen een taart voor een speciaal persoon bereid wordt. Hierin zit volgens auteur Ben Baarda, die al een halve eeuw in de kinderpsychologie zit, de kracht van toegang krijgen tot wat er in een kind/jongere omgaat. (...) Met de ruim vijftig voorbeelden van creatieve manieren om informatie te krijgen van kinderen en jongeren over henzelf en hun leefomgeving is dit een ideaal experimenteer boek voor professionals. Maar ook voor de geïnteresseerde om toegang te krijgen tot het kind of de jongere."
-
Uit een recensie van Bazarom (februari 2023)

Cursussen bij dit boek

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: