Gratis verzending vanaf €20

Het behandelen van trauma bij kinderen en jongeren

Hoe veerkracht door hechting, zelfregulatie en competenties versterkt kan worden

Margaret E. Blaustein   Kristine M. Kinniburgh  

ISBN 9789088505157 | 416 pagina's | Paperback | 1ste druk, 2015

Omschrijving

Sommige kinderen en jongeren hebben langdurige en vaak meerdere stressbronnen in een gezinssysteem ervaren. Deze toegankelijke en uitgebreide handleiding biedt een kader voor interventies bij jeugdigen en hun families die te maken hebben met meervoudig trauma en/of voortdurend trauma. Het beschrijft het behandelkader dat gebruik maakt van Hechting, Zelfregulatie en Competenties, het zogenaamde ARC-model. Het behandelen van trauma bij kinderen en jongeren bestaat uit tien belangrijke behandeldoelen (de ‘bouwstenen’).

Er zal geen behandeling of methodiek bestaan die voor elk kind in elk gezinssysteem zal werken: geen enkel kind is hetzelfde, geen enkele familie is hetzelfde en geen enkele hulpverlener is hetzelfde. De hierin beschreven inzichten zijn toepasbaar in meerdere situaties. Ze zijn gebaseerd op onderzoek over de belangrijkste gevolgen van trauma en over factoren die veerkracht en een normale ontwikkeling bevorderen.

Deze handleiding is geschreven voor hulpverleners die met kinderen werken die chronische traumatische stress hebben ervaren. Hieronder vallen individuele behandelaren, maar ook medewerkers van residentiële voorzieningen en gezinshuizen, leerkrachten, huisartsen, psychologen, therapeuten en anderen.

De uitgave heeft 45 werkbladen, handouts en formulieren om in de dagelijkse praktijk te gebruiken.

Dr. Blaustein, oprichter van de ARC behandeling Framework, wordt geïnterviewd door Katie Novick, LICSW van Boston Evening Therapy Associates, over trauma's met kinderen en families en gebruik van therapie in de ARC therapie behandeling.

Recensie

"Dit boek gaat over het behandelen van kinderen die langdurige en vaak meerdere stressbronnen in een gezinssysteem hebben. Het is geschreven voor hulpverleners die met kinderen werken die een complex ontwikkelingstrauma hebben ervaren. Het boek is een heel waardevolle aanvulling op de al bestaande boeken over trauma en hechtingsproblematiek. (...) Er wordt op een professionele manier gebruik gemaakt van de ervaringen en wetenschappelijk onderzoek van trauma-experts. De theorie is goed onderbouwd. Verder putten de schrijvers veel uit hun eigen ervaringen door studie en hun klinische carrière."
- Uit een recensie van Vakblad Vroeg

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen:


Gerelateerde video