De behandeling van angst bij kinderen en jongeren

Op basis van CGT (cognitieve gedragstherapie) en geweldloos verzet

Eli R. Lebowitz en Haim Omer

ISBN 9789088508103 | 312 Pagina's | Paperback | 1ste druk, 2018

Omschrijving

Dit krachtige handboek voor hulpverleners en ouders biedt bewezen effectieve en methodische strategieën om kinderen te helpen over hun angst heen te komen, zelfs als ze zich verzetten tegen behandeling. In dit boek zijn concrete adviezen voor zowel de therapeutische setting als de huiselijke omgeving te vinden voor uiteenlopende situaties. Wat kun je bijvoorbeeld doen als angst overheerst in het gezin of als er sprake is van schoolangst of schoolweigering. Het boek gaat onder andere in op hoe om te gaan met zeer afhankelijke jongeren, het bieden van ouderlijke ondersteuning en bescherming en het herstellen van de gezagsfunctie, het behandelen van angst met handvatten uit de cognitieve gedragstherapie en geweldloos verzet.

Dit boek is in samenwerking met de Bascule tot stand gekomen.

Vrijdag 5 oktober organiseert de Bascule in samenwerking met Uitgeverij SWP een middagsymposium over de behandeling van angst bij kinderen en jongeren.
Onder voorzitterschap van emeritus hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Frits Boer en met een inleiding van Ron Ottenbros en Margo van der Stelt (trainers geweldloos verzet bij de Bascule) maak je deze middag kennis met het werk van diverse therapeuten die gespecialiseerd zijn in CGT en/of geweldloos verzet: Marjolein Bus (cognitief gedragstherapeut bij de Bascule), Lisbeth Utens (bijzonder hoogleraar CGT bij kinderen en adolescenten UvA en klinisch psycholoog bij de Bascule) en Eliane Wiebenga (klinisch psycholoog/klinisch psychotherapeut bij het Lorentzhuis).

AANMELDEN

Over de auteurs
Eli R. Lebowitz is universitair docent psychologie en psychiatrie in het Yale Child Study Center. Zijn onderzoek en klinisch werk richten zich op angststoornissen bij kinderen en de gezinssituatie van kinderen die last hebben van angst en obsessieve dwangstoornis. Hij heeft een succesvol boek voor ouders gepubliceerd over angst bij kinderen en is de auteur van diverse wetenschappelijke artikelen over angst en CGT.

Haim Omer is hoogleraar psychologie aan de universiteit van Tel Aviv en oprichter van de Parent Training Clinic in het Schneider Children’s Medical Center in Israël. Hij publiceerde een aantal boeken over kinderpsychologie en over Geweldloos verzet in gezinnen.