Gratis verzending vanaf €20

Probleem ≠ gedrag

Sozio 4

| Paperback | 1ste druk 2022 | december

Omschrijving

Mensen gedragen zich soms verward, of raar of onvoorspelbaar. Het kan anderen beangstigen, ook in de war maken of men weet gewoon simpelweg niet hoe te reageren of hoe ermee om te gaan. We noemen dit dan vaak probleemgedrag, dat lijkt duidelijk; het gedrag wordt ervaren als een probleem. Toch is het niet hetzelfde; mensen die gedrag laten zien dat we niet begrijpen, zijn niet het probleem. Met andere woorden; probleemgedrag is geen cliëntkenmerk!

Aan ons, medemensen, de taak om te begrijpen waarom dergelijk gedrag er is.

Bijt mevrouw omdat het haar frustreert dat ze zich niet kan uiten, zich niet begrepen voelt? Schreeuwt meneer het hele verpleeghuis bij elkaar omdat hij het allemaal niet meer begrijpt?

In de reclame van de alzheimervereniging wordt een beroep gedaan op het begrip van andere burgers “vraag aan iemand die in de war lijkt, of je kunt helpen”. Als professionals komen we gedrag tegen van mensen dat vele malen complexer is en waar we ons regelmatig compleet handelingsverlegen door voelen. In dit themanummer hebben we de verhalen en de goede praktijken opgehaald over het omgaan met probleemgedrag, onbegrepen gedrag of moeilijk verstaanbaar gedrag. Over de goede praktijken kunnen we zo met elkaar in gesprek en we hopen dat deze gesprekken ondersteunend zijn aan het moeilijke werk van alle dag.

Nieuwsbrief

SOZIO-Nieuwsbrief