Gratis verzending vanaf €20

Hoeveel talen spreek jij?

Wat je altijd al wilde weten over meertaligheid

Marinella Orioni  

ISBN 9789085600671 | 88 pagina's | Paperback | 2e druk, 2022

Omschrijving

In Hoeveel talen spreek jij?​ nemen kinderen van basisschool de Regenboog de lezer mee naar de magische wereld van meertaligheid. Een wereld waarin kinderen met mama een andere taal spreken dan met de juf. Een wereld vol woorden met exotische klanken die toch alledaagse betekenissen hebben. Een wereld vol kleur dankzij de verschillende brillen waardoor meertalige kinderen naar de wereld kijken. Steeds meer kinderen leven in deze magische wereld en groeien dus meertalig op. Dat is leuk en handig! Maar er zijn ook veel vragen.

Wat is meertaligheid precies en wat betekent het thuis en op school? Hoe leer je eigenlijk twee talen tegelijk? Is het niet vermoeiend en hoe werkt dat in je brein? Iedereen heeft taalrelaties; hoe werkt zo’n taalrelatie precies? Wat is je moedertaal en waarom is het juist goed om met je ouders de thuistaal te spreken? In dit boek lezen kinderen, leerkrachten en ouders er alles over. Hoeveel talen spreek jij?​ legt op heldere en speelse manier uit wat meertaligheid is, hoe kinderen meertalig opgroeien en hoe meertaligen functioneren. Verhalen, theorie, praktijk, tips en interactie wisselen elkaar af en illustraties completeren het geheel.

Het boek richt zich uiteraard tot een- en meertalige kinderen in de basisschoolleeftijd en ouder. Maar de doelgroep is veel breder. Het is ook een absolute aanrader voor iedereen die zich met meertaligheid en kinderen bezighoudt. Zoals (NT2)-leerkrachten, pedagogisch medewerkers, logopedisten, (school)psychologen, ouders, kindercouncelers/therapeuten en vrijwilligers. En natuurlijk is het gewoon een superleuk boek voor iedereen die meer van meertaligheid wil weten.

Marinella Orioni is van Nederlandse en Italiaanse afkomst en moeder van twee drietalige kinderen. Tegenwoordig is ze naast het schrijven actief met lezingen en workshops meertaligheid en interculturaliteit in binnen- en buitenland. Eerder publiceerde zij over meertaligheid Het meertalige kind. (2e duk, 2022) en Meertalig opvoeden.

Reviews

"In zeventien korte hoofdstukken wordt voor kinderen inzichtelijk gemaakt wat meertaligheid inhoudt. Aan de hand van een (fictieve) basisschoolklas maakt de auteur duidelijk wat het opgroeien met meer talen in thuis- en schoolsituatie kan inhouden en wat de voordelen zijn. (…) Het taalgebruik is helder, moeilijke begrippen worden duidelijk uitgelegd."
- Uit een recensie van NBD Biblion (december 2019)

"Er komt ook heel duidelijk naar voren dat het voor de taalontwikkeling belangrijk is om met de ouders hun eigen taal te spreken, zelfs als moet er aan het Nederlands nog wat gesleuteld worden (…) een leuk en informatief boekje, geschreven voor lagereschoolkinderen, maar zeker ook fijn voor zwangere koppels die zich afvragen of ze hun kind meertalig zouden laten opgroeien. Het is een dun boekje met eenvoudige taal, dus snel gelezen."
-
Uit een recensie van Kraamvogel.be (10 december 2019)

"De Nederlands-Italiaanse Marinella Orioni, moeder van twee drietalige kinderen, schreef eerder al twee boeken over meertalig opvoeden, en legt nu in Hoeveel talen spreek jij? aan kinderen uit hoe het is om in het dagelijks leven twee (of meer) talen te gebruiken die je goed spreekt. Ze vertelt wat meertaligheid is en hoe het werkt in je hoofd als je meer dan één taal kent, en ook geeft ze antwoord op vragen als ‘Is meertalig opgroeien leuk of lastig?’, ‘Is de ene taal nuttiger dan de andere?’ en ‘Is tweetaligheid goed of slecht voor je taalontwikkeling?’ De tekst wordt afgewisseld met vragen en opdrachten."
- Uit een recensie van Onze Taal: Meertaligheid voor kinderen

Congressen bij dit boek

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: