Gratis verzending vanaf €20

Een dag in de babygroep

Geïnspireerd op de visie van Emmi Pikler

Hedie Meyling  

ISBN 9789088508707 | 192 pagina's | Hardcover | 2e druk, 2021
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Via Hannah’s ogen en oren kijk en luister je als lezer een dag mee in de babygroep van een kinderdagverblijf dat zich heeft laten inspireren door het werk van de Hongaarse kinderarts en pedagoge Emmi Pikler. Stagiaire Hannah, een door de auteur verzonnen personage, observeert de groep de hele dag en noteert wat ze ziet en hoort.

Door een gedetailleerde en levendige beschrijving van verzorgings- en spelmomenten maak je kennis met acht kinderen in de leeftijd van 5 tot 23 maanden. Je volgt hen in hun ontwikkeling op motorisch, cognitief en sociaal gebied. Door de dag heen leer je de kinderen beter kennen en leef je mee met hun ontdekkingen, belevenissen en emoties. Hannah’s verhaal beschrijft tevens de persoonlijke manier waarop de pedagogisch medewerkers met de kinderen en hun ouders omgaan. Begrippen als autonomie, interactie, hechting, zelfregulatie, socialisatie, gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen krijgen zo op een creatieve manier een praktische invulling.

Het verhaal wordt afgewisseld met korte informatieve teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen en verrassende opdrachten waarmee de lezer direct aan de slag kan.

Het tweede deel van Een dag in de babygroep is meer theoretisch. In dit gedeelte worden thema’s, zoals wennen, het verloop van de zelfstandige spel- en bewegingsontwikkeling en samenwerking tijdens de verzorging, uitgebreid beschreven en inzichtelijk gemaakt door aantrekkelijke illustraties.

Met dit originele (studie)boek hoopt Hedie Meyling iedereen die met de ontwikkeling van jonge kinderen te maken heeft, van beleidsmakers tot ouders, te inspireren om respectvol met kinderen en zichzelf om te gaan.

In de media

Recensies

"Het boek een prachtig inkijkje in een babygroep met een prettige sfeer waarin respectvolle zorg en de visie van Emmi Pikler centraal staan. Voor medewerkers in de kinderopvang zal het boek naast herkenning ook stof tot nadenken geven en wellicht punten ter verandering met betrekking tot de pedagogische aanpak, de ruimte en de aanwezige materialen. De gedetailleerde beschrijving van de ontwikkeling van baby’s, voor pedagogisch medewerkers een voorwaarde om hun werk goed te kunnen doen, maken het boek ook waardevol voor (aanstaande) ouders (die van kinderopvang gebruik willen gaan maken). Kortom: een leerzaam en inspirerend boek!"
- UIt een recensie van Vakblad Vroeg (maart 2020).

“Vaak is een boek over het werken vanuit een pedagogische visie vooral een theorieboek. In dit boek wordt het werken volgens Emmi Pikler toegelicht vanuit de theorie én vanuit de praktijk. En daarmee krijg je met het boek Een dag in de babygroep eigenlijk twee boeken in één. (…) Het boek is aantrekkelijk vormgegeven en bevat mooie getekende illustraties. Door de kijkvragen en oefeningen is dit boek heel geschikt als studieboek voor iedereen die met jonge kinderen werkt.”
- Uit een recensie van Kindervangtotaal (nr. juli/augustus 2020)

 

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: