Gratis verzending vanaf €20

Eetgedrag in balans

Een gezonde eetopvoeding
Thuis en in de kinderopvang

Junilla Larsen  

ISBN 9789088508769 | 104 pagina's | Paperback | 1ste druk, 2019
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

De kwaliteit van de kinderopvang wordt onder andere afgemeten aan het gezondheidsbeleid van de organisatie. Er is al relatief veel bekend over hoe je met jonge kinderen in beweging kunt komen. Maar hoe organiseer je een gezonde eetomgeving voor kinderen?
Junila Larsen, Universitair Docent aan de Radboud Universiteit, doet onderzoek naar eetgedrag en overgewicht. Haar onderzoek en publicaties gaan over hoe voedingspraktijken kunnen bijdragen aan een gezond eetgedrag van kinderen en hoe we kunnen voorkomen dat kinderen ongezond gaan eten.

‘Eetgedrag in balans’ gaat over het creëren van een gezonde eetomgeving. Hoe stimuleer je kinderen om groenten en fruit te eten? Hoe zorg je dat kinderen niet te veel eten? Hoe motiveer je ouders? Met aansprekende praktijkvoorbeelden en actuele kennis uit de wetenschap maakt de auteur duidelijk hoe een en ander aan te pakken is en wat de achterliggende theorie is. Ieder hoofdstuk eindigt met een samenvatting en reflectievragen waarmee de praktijk nog dichter bij komt.

Dit boek biedt een mooie verbinding tussen theorie en praktijk in een prettig leesbare stijl voor pedagogisch professionals en studenten die een pedagogische opleiding volgen.
 

Reviews

"'Eetgedrag in balans' slaat een brug tussen wetenschap en praktijk. In dit boek vind je eenvoudige tips die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat het makkelijker wordt voor kinderen om een gezond eetpatroon aan te leren. Daarnaast is er ook aandacht voor meer complexe strategieën die je kunt gebruiken om zowel kinderen als ouders ertoe te bewegen gezond te gaan eten. Het vertalen van wetenschappelijke kennis in concrete handvatten die geschikt zijn om te gebruiken voor iedereen. Dit boek is daarom helemaal van nu."
- Dr. Harm Veling, een autoriteit op het gebied van het ontwikkelen en testen van effectieve gedragsveranderingsinterventies

"Gids voor begeleiders in de kinderopvang voor het aanleren van en motiveren van kinderen voor een gezond eetpatroon. (...) Het bevat praktijkgerichte vragen, casussen en reflectievragen om gezond eetgedrag bij kinderen te bevorderen. Het sluit zo aan bij de 'boosting'-benadering: wetenschappelijke kennis vertalen in concrete handvatten die iedereen kan gebruiken. Met deze moderne insteek is het boek geschikt voor studenten van pedagogische opleidingen."
- Uit een recensie van NBD Biblion

"Er wordt uiteengezet hoe kinderen gestimuleerd kunnen worden tot het eten van groenten en fruit en hoe structuur ervoor kan zorgen dat er niet te veel gegeten wordt. Het laatste hoofdstuk behandelt het belang van ouderbetrokkenheid. (...) Een makkelijk leesbaar boek voor pedagogisch medewerkers, gastouders en ouders, met aan het einde van elk hoofdstuk een samenvatting en reflectievragen."
-
Uit een recensie van de Wereld van het Jonge Kind (HJK)

''Hoe creëer je een gezonde leefomgeving? Hoe stimuleer je kinderen om meer fruit en groenten te eten? Hoe motiveer je ouders? Deze vragen staan centraal in het boek 'Eetgedrag in balans' van onderzoeker Junilla Larsen. Het boek gaat uit van de wetenschappelijke theorie rond gezond eten. De praktische tips zijn een goed handvat om kineren gezonder te laten eten.
- Uit het 6e themanummer van Kinderopvang Totaal uit juni 2020.

 

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: