Gratis verzending vanaf €20

Kriebels in je hersens

Activiteiten en gesprekken met jonge kinderen

Nanda van Bodegraven   Tamar Kopmels  

ISBN 9789066654341 | 144 pagina's | Paperback | 2e druk, 2005

Omschrijving

Vanaf het moment dat kinderen beginnen te praten gaat er letterlijk een wereld voor ze open. Peuters en kleuters zijn voortdurend aan het ontdekken hoe de wereld om ze heen in elkaar steekt. Een pop lijkt net echt, maar hij is het niet. Een plant leeft, maar hij kan niet lopen. Vergeleken met een skippybal is een voetbal klein, maar vergeleken met een knikker is 'ie ineens groot.

Het boek Kriebels in je hersens biedt activiteiten over tien thema's voor een ontdekkingstocht met peuters en kleuters. Aan de hand van creatieve opdrachten stel je vragen zodat ze verder gaan denken. De gesprekjes met en tussen kinderen stimuleren de eigen ontdekkingsdrang van kinderen. Hiermee ondersteun je niet alleen de ontwikkeling van taal en denken, maar leren kinderen ook meer open te staan voor (de anderen in) hun omgeving.

· speel de wijzers van de klok na
· tover elkaar om in een….
· ga naar buiten en ruik aan alles om je heen
· teken een heel gek huis

Naast zo'n vijftig activiteiten bevat het boek een praktische beschrijving van de manier van werken. Voor professionals en vrijwilligers die met kinderen van drie tot zes jaar werken is Kriebels in je hersens een bron van ideeën en inspiratie om de fantasie van kinderen te prikkelen.

De activiteiten zijn bovendien allemaal uitgetest door leidsters in de kinderopvang en zodoende direct inzetbaar op de werkvloer.
Ten slotte biedt deze manier van werken een bijzondere kijk in de binnenwereld van jonge kinderen. Volwassenen kunnen zo op een nieuwe manier genieten van de onbevangen blik van peuters en kleuters.

Drs. Nanda van Bodegraven filosofeert sinds 1997 met kinderen. Ze combineert dit met verhalen uit jeugdliteratuur en creatieve werkvormen. Ze publiceerde ook Spelenderwijs filosoferen met kinderen (2000), Kinderen en ... filosoferen ontdekken (2001) en Schatgraven, maak een schatkaart van je eigen leven (2005).

Drs. Tamar Kopmels is adviseur bij K2 Brabants kenniscentrum jeugd op het gebied van zingeving, ethiek en filosoferen met kinderen. Daarnaast verzorgt zij workshops en trainingen en publiceert in diverse vakbladen als freelancer voor DenkExpres.
Met Nanda van Bodegraven publiceerde zij Wortels en vleugels. Kinderen onderzoeken bestaansvragen. (2004)

Recensies


Lees hieronder het artikel verschenen in Basisschool magazine

 

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: