Gratis verzending vanaf €20

Aandacht graag!

Leerlingen ondersteunen in het beheersen van alledaagse executieve functies

Paula Moraine  

ISBN 9789088503856 | 188 pagina's | Paperback

Omschrijving

Executieve functies besturen de gedrags- en aandachstgebieden in de hersenen. Ze ontwikkelen zich langzaam tot in de volwassenheid. Bij Iedere leeftijd hoort specifiek gedrag dat te maken heeft met het rijpingstadium. Soms heeft de rijping van het brein geen gelijke tred gehouden met de biologische leeftijd. Dan wordt gedrag verwacht dat nog niet bij het kind of de jong volwassene aanwezig is. Om deze processen goed te kunnen begeleiden en ondersteunen is zelfkennis nodig over hoe de eigen ontwikkeling verlopen is. Je onderwijst wie je bent en de leerling leert wie hij is. Dat vereist de nodige flexibiliteit bij het lesgeven aan een groep waarvan ieder individu een andere manier van opnemen heeft.
Paula Moraine laat zien dat het mogelijk is bij iedere leerling de executieve functies te versterken en verder te ontwikkelen. Een voorwaarde voor het slagen van dit proces is te weten of de leerling eigenlijk wel begrijpt wat er van hem of haar gevraagd wordt. Heeft het te leren werk betekenis voor de leerling en bovenal heeft de leerling het gevoel dat hij of zij het leren aankan, staan de juiste tools ter beschikking. Ze behandelt de voorwaarden voor een goede relatie met de leerling, het belang van de relatie, inzicht in sterke en zwakke kanten en ze benadrukt dat het belangrijk is dat ouders en school hierin samen met de leerling werken.
Dit alles geillustreerd met talloze duidelijke casussen, handvatten om zelf mee aan de slag te kunnen.

Mentoren en leerlingcoaches in het voortgezet onderwijs kunnen hier beslist hun voordeel mee doen, ook voor ouders kan de inhoud een eyeopener zijn. Het geheel is inspirerend en informatief voor Pabo-studenten en de academische lerarenopleidingen. Maar het is een must voor de docenten en studenten van docentenopleidingen.

Alle titels uit de serie Zorg & Onderwijs en de bijbehorende website zijn te vinden op: www.zorgenonderwijs.nl

 


 



Het formulier op pagina 30 van het boek kunt u hier downloaden.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over dit onderwerp