Reisgids zelfregulerend leren

Handleiding voor begeleiders

Mirjam Zwaan  

ISBN 9789088509827 | 168 Pagina's | Paperback | 1ste druk | najaar 2020

Omschrijving

Sommige leerlingen lopen vast in het leerproces of verliezen hun plezier in school of leren.  Hoe kunnen deze leerlingen eerder in het leerproces een actieve leerhouding ontwikkelen en plezier krijgen in het leerproces? Het uitgangspunt van deze Reisgids zelfregulerend leren is dat leerlingen zich blijvend kunnen ontwikkelen als ze gemotiveerd zijn door en voor het leerproces (het waarom). Een omgeving die zelfregulerend leren stimuleert kan dit proces ondersteunen (de hoe). Reisgids zelfregulerend leren is dan ook een middel om  zelfregulerende vaardigheden te ontwikkelen bij leerkrachten en leerlingen (de wat).

Het doel van het onderwijs is komen tot zelfregulerend leren en hierin zijn verschillende leerstrategieën te onderscheiden: cognitieve strategieën, metacognitieve strategieën, organisatiestrategieën, motivationele aspecten en metacognitieve kennis. Deze vijf aspecten staan centraal binnen de Reisgids zelfregulerend leren.
Voor de begeleiding van hoogbegaafde leerlingen worden de strategieën ingezet bij de verwerking van de verrijkingsstof.

In deze handleiding is de leerkrachttraining opgenomen, achtergrondinformatie gebaseerd op wetenschappelijke uitgangspunten en de leerlingentraining.

Mirjam Zwaan is orthopedagoog en ontwikkelde deze interventie voor de opleiding hoogbegaafdheid aan de ECHA. Eerder publiceerde zij samen met Nathalie van Kordelaar onder andere Wij zijn een groep, Ik en faalangst en Ik en autisme.