Gratis verzending vanaf €20

Sozio nummer 3, 2018

Knuffelen in de gehandicaptensector, Nibud en DEES

| Paperback | nummer 3 - 2018

Omschrijving

In deze editie van Sozio:

Interview Nynke Andringa
'Een dijk van een wijkteam' wilde ze neerzetten in Leeuwarden. Dat lukte Nynke Andringa in 2014, 2015 en 2016. De Sozio-columniste vertelt waarom het daarna toch misging. 'Wat wij gek vinden, is dat er in de tweede lijn zo weinig is gebeurd qua bezuinigingen.'

Jeugdsector opereert bewust onbekwaam
De decentralisatie zou de jeugdzorg goedkoper en effectiever maken, maar uit een evaluatie en recent onderzoek blijkt dat het tegendeel gebeurt. De oplossing is inzetten op de vrije tijd van jeugdigen. Helaas wordt deze oplossing bewust genegeerd door politici en bestuurders, betoogt René Clarijs.

Hoera, een rebel!
Rebellen worden steeds vaker gemarginaliseerd en niet serieus genomen, stelt veranderkundige Jos van der Horst. En dat is onverstandig. Want de kans is groot dat zij de vinger leggen op pijnlijke plekken die nog jarenlang zullen zorgen voor ernstige bijwerkingen of zelfs het mislukken van verandertrajecten.

En ze voeden nog lang en gelukkig samen op
Bij een vechtscheiding verliezen ouders niet zelden het welzijn en de behoeften van hun kind(eren) uit het oog. DEES is een nieuwe methodiek gericht op de-escalatie van de conflicten tussen vechtscheidende ouders. De bedenkers leggen uit hoe het werkt.

Zo steun je je collega
Opvang door collega’s is belangrijk, mits die collega het goed aanpakt. 'Vaak gaat dat goed en kan deze collegiale steun de verwerking positief ondersteunen. Maar soms ervaren medewerkers juist klachten door wat een collega heeft gezegd of gedaan.' Hoe kun jij een steun zijn?

Straffen? Nee, knuffelen!
Het taboe op lichamelijk contact tussen cliënt en begeleider in de gehandicaptenzorg moet doorbroken worden, vindt Wietse Smit. Een knuffel of een arm om iemand heenslaan werkt beter dan straf. Sterker nog, straffen schaadt het onderlinge vertrouwen en de veiligheid.

Stel altijd een vraag over geld
Sociale professionals zijn onmisbaar voor schuldpreventie, vinden ze bij het Nibud. Voor Sozio inventariseerde het Nibud hoe sociale professionals tegen deze taak aankijken. 'Wij moeten financiële problemen niet alleen kunnen signaleren, maar ook begeleiden.'

 

Bestel deze editie van Sozio nu of sluit een abonnement af via http://sozio.nl/abonnement.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Sozio