Gratis verzending vanaf €20

Wim Rutgers, vijf decennia Caribische literatuurstudie

Liber Amicorum

Ronald Severing   Liesbeth Echteld   Eric Mijts  

ISBN 9789085602026 | 112 pagina's | Paperback | 1ste druk

Omschrijving

Wim Rutgers verhuisde in 1971 vanuit Nederland met zijn gezin naar de Cariben. Hij werkte eerst in het hoger onderwijs in Suriname en wel op het Algemeen Pedagogisch Instituut en tevens het Instituut voor de Opleiding van Leraren in Paramaribo. Daarna vestigde hij zich op Aruba, waar hij docent Nederlands werd aan het Colegio Arubano. Na zijn doctoraaldiploma Literatuurwetenschap promoveerde Gerrit Willem Rutgers op het proefschrift Schrijven is zilver, spreken is goud; oratuur, auratuur en literatuur van de Nederlandse Antillen en Aruba.

Wim Rutgers hervatte zijn Arubaanse loopbaan op het Instituto Pedagogico Arubano en de Universiteit van Aruba. Tevens verzorgde hij onderwijs aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen. In 2007 werd hij benoemd tot buitengewoon hoogleraar Caribische Letterkunde aan de Universiteit te Curaçao, die vanaf 2013, de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) heet.

Wegens zijn verdiensten voor onder andere de Caribische literatuur werd Wim Rutgers in 2002 geridderd en in 2014 bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.


Wim Rutgers schrijft reeds decennialang bijna wekelijks recensies, voornamelijk over Caribische literatuur. Hij publiceerde een flink aantal artikelen, onder meer in de Amigoe en het Antilliaans Dagblad op Curaçao, Oso en De Ware Tijd Literair in Suriname, De Gids in Nederland, Ons Erfdeel in België en Callaloo in de Verenigde Staten. Er verschenen meer dan twintig boeken van zijn hand. Een deel van zijn wetenschappelijk werk is opgenomen in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, DBNL, en hij is lid van de belangwekkende Maatschappij der Nederlandse Letteren.
De lezer treft in dit vriendenboek bijdragen aan in het Papiaments, Nederlands en Engels.

Dit liber amicorum is een eerbetoon aan collega prof. dr. Wim Rutgers ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag en bij wijze van afscheid van de University of Curaçao.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Uitgeverij SWP