Gratis verzending vanaf €20

Gespreksleiding in groepsgesprekken en focusgroepen

Marion Matthijssen  

ISBN 9789085602798 | 168 pagina's | Paperback | 1ste druk 2024
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Gespreksleiding in groepsgesprekken en focusgroepen is een zeer praktisch boek voor iedereen die als gespreksleider aan de slag wil. Het boek is zowel bedoeld voor een onderzoeker die focusgroeponderzoek gaat uitvoeren als voor degene die een andersoortig groepsgesprek gaat begeleiden. Of het nou een workshop, focusgroep of een vergadering is, qua voorbereiding en uitvoering vragen deze bijeenkomsten om soortgelijke vaardigheden van de gespreksleider.

Gespreksleider zijn is een vak en in dit boek onderstreept Marion Matthijssen het belang van een zeer goede voorbereiding en de juiste gesprekstechnieken om de rol van gespreksleider zo goed mogelijk te vervullen. In het boek wordt uitgebreid stilgestaan bij groepsdynamiek en de verschillende rollen die deelnemers kunnen vervullen in een groepsgesprek. Verder presenteert het boek variaties op het gebruikelijke ‘vraag-antwoord-groepsgesprek’. Uiteraard wordt er ook ingegaan op het begeleiden van online groepsgesprekken. Tot slot komen de verschillende manieren waarop groepsdata geanalyseerd en teruggekoppeld kunnen worden aan bod. Daarmee is het boek ook zeer geschikt voor de onderzoeker die focusgroeponderzoek gaat uitvoeren.

Marion Matthijssen is een socioloog die ook een opleiding ‘Vormgeving & Communicatie’ heeft gedaan. Zij ziet onderzoek, communicatie en creativiteit als drie belangrijke componenten voor kwalitatief onderzoek. Ze werkt sinds 1998 als kwalitatief onderzoeker en heeft in 2010 haar eigen
onderzoeks- en trainingsbureau ‘de onderzoekswinkel’ opgericht. Ze heeft ruime ervaring in het begeleiden van focusgroepen en andersoortige groepsgesprekken en geeft daar veel training in.
Sindsdien traint ze jaarlijks zo’n 150 mensen in kwalitatief onderzoek. Als onderzoeker werkt ze voornamelijk in het sociaal-maatschappelijke veld.

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: