Gratis verzending vanaf €20

Stap voor stap naar stevig leiderschap

Een praktische handreiking voor leidinggevenden in het onderwijs

Drs. Dick Both   Alex de Bruijn   Bram ter Harmsel   Drs. Rens Rottier  

ISBN 9789085602224 | 136 pagina's | Paperback | 1e druk, 2022

Omschrijving

Leidinggeven in het onderwijs voelt soms aan als lopen door mul zand. Leidinggevenden hebben te maken met complexe situaties en moeten het hoofd bieden aan lastige omstandigheden. Meer dan eens hebben ze daar niet of nauwelijks invloed op. Hoe meer aandacht ze geven aan het zand dat op hun pad ligt, hoe minder oog ze hebben voor de omgeving en hoe meer negatieve energie er vrijkomt. Misschien is dat een van de belangrijkste oorzaken van het landelijk tekort aan schoolleiders dat op dit moment zelfs hoger is dan het lerarentekort.

Waar leidinggevenden wél invloed op hebben, is hoe ze omgaan met het zand waar ze doorheen moeten. Actief en praktisch aan de slag gaan met wat ze op hun pad tegenkomen zorgt voor positieve energie. De stapstenen in dit boek helpen daarbij. De stapstenen zijn gegroepeerd rond een aantal belangrijke thema’s die antwoord geven op de waarom- en waartoe-vraag (collectieve ambitie), de hoe-vraag (met moed) en de wat-vraag (aan de slag met je mensen en aan de slag met jezelf).

De stapstenen leggen steeds een link met de volgende acht aspecten, die in deel 2 van het boek aan de hand van een visual worden uitgewerkt:

  1. Collectieve ambitie
  2. Inspireren
  3. Communiceren
  4. Duidelijk zijn over resultaat en feedback geven
  5. Assertief optreden
  6. Hitteschild zijn
  7. Een gezaghebbende, maar dienende en bescheiden attitude
  8. Sturen op flow

De thema’s en de bijbehorende stapstenen geven de leidinggevende vaste grond en daarmee stevigheid onder de voeten. Daardoor kan hij meer oog hebben voor de omgeving en van beslissende betekenis zijn voor mensen die daar werken!       

De auteurs van dit boek hebben allemaal ruime ervaring vanuit verschillende rollen in het onderwijs. Ze houden van onderwijs en van de mensen die in het onderwijs werken. Als trainers en coaches zijn ze dagelijks aan het werk met leidinggevenden in het onderwijs. 

In de onderstaande video's gaan de auteurs in gesprek over Stap voor Stap naar stevig leiderschap.

Video 1 | Mul zand 

Video 2 | Collectieve ambitie

Video 3 | Moed

Video 4 | Het werkveld

Video 5 | Aan de slag met jezelf

In de media

Review 

Er is een tekort aan directeuren in het basisonderwijs. Mede met het oog daarop schreven Dick Both, Alex de Bruijn, Bram ter Harmsel en Rens Rottier Stap voor stap naar stevig leiderschap, een praktische handreiking voor leidinggevenden in het onderwijs. (…) Actief en praktisch aan de slag gaan met wat ze op hun pad tegenkomen zorgt voor positieve energie. De auteurs reiken daarvoor stapstenen aan.”
- Uit een recensie van Reformatorisch Dagblad.

"Stap voor stap naar stevig leiderschap is een compact boek, met daarin veel goede tips en basisbeginselen van het schoolleidersvak. Een must-read voor (aanstaande) leiders in het onderwijs. Of je nu bouwcoördinator, adjunct-directeur of schoolleider bent, dit boek geeft je veel inzicht in je eigen handelen en de uitwerking daarvan op je team. Ook voor projectleiders van bijvoorbeeld werkgroepen of senior-leerkrachten is dit een handig naslagwerk. (...) Aanrader!"
- Uit een recensie van StoerLeesVoer (januari 2023). 

"De auteurs hebben veel en gedegen kennis over het thema leiderschap en ook veel ervaring met leidinggeven in de praktijk. Deze kennis en ervaring komt in het boek (...) naar voren. (...) De twaalf stapstenen maken het boek tot een praktische gids met veel handvatten voor de praktijk van alledag. Van harte aanbevolen voor leidinggevenden in alle sectoren van het onderwijs!"
- Uit een recensie van Wij-leren (december 2022).

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: